2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

lauantai 22. elokuuta 2015

Mustion Linnan puutarhassa

 Koska vietimme työkavereiden kanssa perjantain Raaseporissa, vierailimme lauantaiaamuna ennen kotimatkaa vielä Mustion Linnassa. Lauantaiaamu oli lämmin ja autereinen, ja puisto uinui aamukasteisena ja hiljaisena arvokkaana kohoavan päärakennuksen ympärillä. Muutama muu aamuvirkku osui paikalle samaan aikaan.


 Mustion Linnan rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder II vuosina 1783-1792. Linnan nettisivuilla kerrotaan, että rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus. 

 Puisto rakennettiin alunperin mukailemaan barokkityyliä, mutta 1800-luvun lopulla Fridolf Linder uudisti puiston englantilaistyyliseksi.

Tämä karun näköinen leijona on yksi puiston monista vanhoista patsaista. 

 Jyrkän kalliorinteen päällä seisoo Temppeli, ritariromanttinen kulissirakennus, joka rakennettiin puusta 1800-luvun puolivälissä. Ulkoseinät maalattiin kiven näköiseksi. Alkujaan Mustion Linnasta oli suora näkymä Temppelille, mutta aikojen saatossa suuriksi kasvaneet jalopuut peittävät nykyään näkymän niin, että mielenkiinnon herättävä erikoinen rakennus pilkahtaa Linnalta päin katsoessa vain tästä aukosta. Alkuperäinen Temppeli romahti vanhuuttaan 1900-luvun alussa ja sen tilalle rakennettiin uusi Temppeli vuonna 2001. 

 Tämä kaunis huvimaja seisoo Linnan puistossa aivan veden äärellä. Huvimajasta on näkymä Temppelille.

 Kävelysilta kuljettaa kulkijan Linnan puistosta veden yli hämyisään lehtometsään ja edelleen polkuja pitkin ylös kallion päälle Temppelille.

 Huvimaja kuvattuna matkalla ylös Temppelille.

 Siinä se seisoo. Melkein näen neidon vilkuttelevan hulmuavassa mekossaan tuolta ylhäältä. Harmi, että ulko-ovi oli visusti munalukolla suljettu ja jouduimme tyytymään ihastelemaan rakennusta ulkopuolelta.

 Polut ja pienet sillanpätkät johdattavat askelia kedolla.

 Yhtäkkiä eteemme levittäytyi iso aukio, jolla kasvoi lehtipuita ja pääasiassa heinikkoa ja ohdakkeita. Kaiken sen keskellä merkillinen pergolarakennelma, jossa villiviinejä ja humaloita kannatteleva puukehikko lepäsi upeiden pylväiden päällä.

 Pylvään kauniisti kullattuja koristeluja. Tyyliltään tämä pylväs lienee lähinnä doorilaista.

 Pienen matkan päästä löytyi myös raunio. En tiedä tämän taustoja sen enempää. Mitään muuta ei ollut nähtävissä heinikosta, oviaukko ja tiiliseinän pätkät ovat ainoat näkyvät osat. Onko tässä ollut oikeasti jokin rakennus vai onko raunio rakennettu tarkoituksella, en tiedä.

 Punamullatut rakennukset lienevät vanhoja ruukin alueen rakennuksia. Lähellä olleeseen kiveen kiinnitetyssä laatassa kerrottiin, että kuningas Kustaa Vaasa perusti rautaruukin tälle paikalle vuonna 1560. Raudan käsittely lopetettiin 1901, mutta teollisuustoiminta jatkuu edelleen ja voidaan perustellusti väittää Mustion olevan Suomen vanhin teollisuusyhteisö. 

 Kesäkukkaistutukset olivat hyvinhoidettuja ja näyttäviä. 

Köynnöskaaret johdattavat joen rannalle Merlinin Tornille. Se kätkee sisäänsä sviitin.

 Ja sitten tämä lummelampi, joka oli kierroksemme viimeisin osuus ja koko vierailun kohokohta.

 Ponttoonien varaan rakennetulta käytävältä voi ihailla pinkkien, valkoisten ja sitruunankeltaisten lumpeiden todella runsasta kukintaa. Ihan satumainen näky!

Arkkitehtinsa mukaan nimetty Edelfelt on 1800-luvulta peräisin oleva linnan siipirakennus, joka on nykyään hotellikäytössä. 

Mahtava portti kertoo omaa tarinaansa Mustion Linnan historiasta.

7 kommenttia:

Maria K kirjoitti...

Näyttäpä vierailun arvoiselta kohteelta! Ihan kuin paikka ei olisi Suomesta lainkaan, erikoinen. Kiitos hyvästä "matkakertomuksesta"!

Airisrannan Päivi kirjoitti...

Mustion linna on ollut tutustumiskohdelistalla odottamassa vuoroaan vaikka kuinka kauan. Nyt kyllä varsinainen kuume heräsi päästä käymään siellä. Ihana unelmapaikka tällaiselle kartanofanille kuten minä. Minäkin melkein näin linnanneidon huiskuttamassa liinallaan tornista.

Nuo kartanoiden ja linnojen puutarhat ovat kerta kaikkiaan omaa luokkaansa, aivan käsittämättömän upeita. Onneksi on asioita, joita säilytetään myös jälkipolville ihailtaviksi. Kiva, kun jaoit vierailukohteesi!<3

Kivipellon Saila kirjoitti...

Upea paikka...poika sitä meille jo pari vuotta hehkutti kun oli taukopaikaksi ottanut mopomatkallaan! Tuolla varmaan aika saa siivet...kaunista!

Tiina kirjoitti...

Maria K: Kyllä siellä kannattaa piipahtaa, jos sinne suunnalle joskus sattuu :)

Airisrannan Päivi: Nyt vaan reissua suunnittelemaan :) Ammattilaisena näin tietysti paljon sellaisia asioita, joiden kuuluisi olla paremmalla tolalla mm. käytävät olivat aika pitkälti umpeen kasvaneita, purot ja suihkulähteet eivät toimineet ja monissa perennapenkeissä ainoa perennoista kertova asia oli rikkaruohojen seasta pilkottava nimikyltti. Silti tuossa paikassa oli jotain kiehtovaa.

Kivipellon Saila: Kyllä siellä tovi vierähti kierrosta tehden :)

Riitta Jylhä kirjoitti...

Minun on pitkään tehnyt mieli Mustioon. Kiva, kun kävit kuvaamassa ja jaoit näkymiä muillekin. Historiaa, raunioita, portteja, kaaria, lummelampi,..

Pelaguu kirjoitti...

Kaunis paikka. Kuvista voi kyllä aistia aamun rauhan.

Tiina kirjoitti...

Riitta Jylhä: Ole hyvä :)

Pelaguu: Siellä oli kyllä ihana aamun rauha :)