2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

tiistai 11. helmikuuta 2014

Siemenvinkkejä

Ihan ensiksi, iso kiitos aktiivisesta kommentoinnista edelliseen postaukseen! Hienoa, että aihe herätti keskustelua.

Jorilta Hernepensaskujanteelta tuli siemenvinkkihaaste, kiitoksia!

Haaste Puutarha Ystäville
- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin.

Mulla on siemenkasvatusten kanssa vasta aika lyhyt historia samoin kuin koko puuhastelulla vanhempieni rintamamiestalon puutarhassa. Mitään tajunnanräjäyttävää siemenvinkkishowta ei siis ole luvassa. 

Tuoksuherneen (Lathyrus odoratus) siemeniä kylvin viime keväänä joskus maaliskuulla muistaakseni. Kylvin siemenet suoraan omiin purkkeihinsa, jokaiseen purkkiin laitoin muutaman siemenen. Siemenet itivät hyvin ja kasvu oli alkuun aika hitaanloista ja taimet ohkaisia luiruja, kun nämä kasvatusolot täällä ikkunalaudoilla ovat mitä ovat. Pari kertaa taisivat vähän unohtuakin tuonne perähuoneen verhojen taakse, kastelun kanssa oli siis vähän niin ja näin. Komeita näistä kasvateista kuitenkin tuli ja kukkaloisto oli ihan mieletön! Kasvatan varmasti vastaisuudessakin tuoksuherneitä itse. 

Akileija, erittäin helppo kasvattaa itse. Edelliskeväänä kylvin akileijoja huhtikuulla sisälle ja siirsin ilmojen lämmettyä pikkutaimet ulos puolivarjoisaan paikkaan jatkamaan kasvua. Loppukesästä istutin taimet pionipenkkiin ja yritin muistaa niiden olemassaolon, kun nyhdin rikkaruohoja maasta. Näin ihanasti akileijat kukkivat viime kesänä. Kuvassa jaloakileija 'MacKana Hybrids' (Aquilegia Cultorum-ryhmä).

Pelargonian siemeniä sain aikoinaan työpaikalta, kun pusseissa oli päiväys mennyt vanhaksi. Päätin kokeilla ja kasvattaminen osoittautuikin ihan lasten leikiksi! Nyt olen muutamana vuonna kasvattanut pelargonin taimia itse. Siemenet kylvän maalis-huhtikuulla. Pelargoni on nopeakasvuinen eikä vaadi mitään ihmeellisiä kommervenkkejä. 

Maariankellojen (Campanula medium) siemenet taisivat myöskin kulkeutua mulle työpaikalta, kun vanhoja siemeniä kamutettiin. Kylvin ne edelliskeväänä samaan aikaan akileijojen kanssa ja miten upeasti vaivannäkö palkittiinkaan viime kesänä! Maariankello on kaksivuotinen, ensimmäisenä kesänä kasvaa lehtiruusuke ja seuraavan kesänä kukkavana. Kellot ovat tanakat ja todella isot.

Samettikukkia (Tagetes) olen kasvatellut jo monena vuonna, ne ovat - jos mahdollista - vieläkin helpompia kuin pelargonit. Samettikukka tekee ensimmäisen nupun jo pikkuisena taimena, sen olen napsaissut poikki ja taimi on haaronut siitä ja tuuhistunut. Olen kasvattanut ryhmäsamettikukkia (Tagetes patula) ja näyttäviä isosamettikukkia (Tagetes erecta).

Tähän asti olen tyytynyt puutarhamyymälöiden siemenhyllyjen valikoimiin ja kerran olen tainnut tilata siemenliikkeestäkin jotain. Ehkä sitten, kun on paremmat tilat, alan kasvatella monivuotisia kukkijoita siemenestä oikein toden teolla. Tänä keväänä olosuhteiden pakosta kylvökset rajoittuvat kasvihuonekurkkuihin ja samettikukkiin. 
Haaste on kiertänyt jo todella monessa blogissa, joten en laita sitä erityisesti kenellekään eteenpäin. Nappaa mukaasi, jos innostut pohtimaan kylvöjuttuja, nehän alkavat muutenkin olla ajankohtaisia :)

Heidi-Maarialta Perennapuutarhurin blogista sain tämän tunnustuksen, kaunis kiitos siitä!

Iloista tiistaita, vielä muutama aamu ja sitten koittaa loma! 

21 kommenttia:

Pirjo kirjoitti...

Aikas ihanat nuo maariankellot!
Mmh... jahkailen edelleen pelargonin siemenkasvatuksen ja minitaimien hankkimisen välillä;)

Katja Lammi kirjoitti...

Samettikukka ja pelargoniat ovat tosiaan helppoja kasvattaa. Ja,jos sopiva paikka löytyy pelargoniat voi vielä talvettaakin :)
Nuo maariankellot ovat mahtavan kauniita.

Maria kirjoitti...

Hienoja kylvöonnistumisia! Kasvattamasi Raspberry Ripple on yksi kauneimmista ja elinvoimaisimmista pelargonioistani (Saila toi sen silloin joku kesä tullessaan, kun olitte tavanneet). Munkin tuoksuherneet viruu alkuun puolikuolleina, mutta loppukesällä pehkot tuottavat kukkivaa iloa yllinkyllin. Nuo sun samettiruusut ovat kans upeita, näkee että on ammattilainen asialla!

Suvikummun Marja kirjoitti...

Tuoksuherneet on ihan ehdottomia, ja tosi helppoja kasvattaa!
Kaunis on tuo akileijasikin.
Maariankellot on suloisia, olikohan mulla tuolla jossain kylvös talvehtimassa sellaisia kerrattukukallisia. Jotenkin on sellainen mielikuva.
Kyllä sitä niin kokee onnistumisen iloa, kevät toisensa jälkeen, kun onnistuu saamaan jotain siemenestä kukkaan asti ihan itse!

Mullakin on ollut siemenvinkkihaastevastaus tekeillä jo toista viikkoa, mutta se Mummun Pilkkumi vie nyt aikaa yllättävän paljon. Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin!

Oikeinb mukavaa ja rentoa lomaa sinulle :)

Tiina kirjoitti...

Pirjo: Mä teen kumpaakin! :D Ostan osan pistokkaina ja osan kasvatan siemenestä ihan vaan kasvattamisen ilosta.

Katja Lammi: Jep :) Tänä talvena on tullut iso lovi pelargoni"kokoelmaani". Ihan vain muutama on jaksanut tähän asti sisätiloissa. Muuta paikkaa mulla ei heille toistaiseksi ole.

Maria: JEE! :D Ja voi kiitos!

Suvikummun Marja: Niin on :) Tämä kuvien etsintä vei mulla eniten aikaa ja sitten koko ajan tuli jotain häiriötä ja piti tallentaa keskeneräinen postaus. Mutta ei tämän tekoon sentään vuotta mennyt niin kuin edellisen postauksen kanssa kävi! ;)

Minna kirjoitti...

Minä olen kylvänyt tuoksuherneet vasta toukokuussa kasvihuoneeseen, vaan aika myöhään sitten kyllä kukkivat. Juu tilaa saisi olla rutkasti enemmän, ajatella kun olisi joku talvipuutarha, jossa puuhailla kasvien ja kylvöjen kanssa koko talven<3

Cheri kirjoitti...

Minusta kesä ei ole mitään ilman tuoksuherneitä. Ne kuuluvat ehdottomasti puutarhaan. Pitäisikin jo kaivaa siemenlaatikot esille.

Tiina kirjoitti...

Minna: Tuo onkin kätevä tapa,tosin mulla sekin tuottaa hankaluuksia, kun kasvihuone on eri osoitteessa kuin mä. Kylvökset olisivat vähän hunningolla siellä. Toivottavasti tähänkin tulisi pian muutos :)

Cheri: Tuohon mäkin voin yhtyä jo pelkästään yhden kesän kokemuksella!

Anonyymi kirjoitti...

Mukava kuulla, miten helppoa kasvatus parhaimmillaan on. Itsekin kokeilin viime vuonna ensimmäistä kertaa, suurin osa jopa onnistui ja osa kukki aivan yli odotustenkin. Nyt ei ole mahdollista siemenkasvattaa mitään sisätiloissa, joten katselen vain kateellisena kauniita kukkia :)

Maariankellot pamahtivat tämän myötä ehdottomien saatavien listalle. Juuri eilen niistä kirjasta lueskelin, mutta kyllä se tällainen suoraan saatu palaute on se kaikkein tärkein, joten uskallaan lähteä niitäkin kokeilemaan mökkipihaan jossakin vaiheessa.

Ja tuoksuherneitä voisin laittaa myös, niitä oli toissakesänä... Tässähän uppoaa kesämuistoihin :)

Tiina kirjoitti...

Joo, kylvä ehdottomasti maariankelloja!! Kevättä kohti kovaa kyytiä mennään, kyllä se kesäkun sitten koittaa :)

Outi kirjoitti...

Minulla on myös lyhyt historia siemenkylvöistä, ja aina tuntuu, että niiden osalta tulee enemmän epäonnistumisia kuin onnistumisia. Olosuhteet eivät ole sopivat: lämpötila liian korkea ja valoa liian vähän, kasvavat aina pitkiksi honteloiksi. Viime vuonna kylvin muutamia perennoja, koska ne ovat helpompia kuin kesäkukat. Ja koinkin onnistumisen iloa!

Tuoksuherneestä tuli minun suosikkini. Tuo sinun akileijasi on herkullinen kuin karkki!

Tiina kirjoitti...

Outi: Jep, sama täällä. Akileija kieltämättä muistuttaa karkkia :D

Sirkka kirjoitti...

Pikkuiset siemenet kun kämmeneensä saa ja purkkiin asettaa. Sydän pomppien katselee niiden vartta hentoa nousevaa ja kun kukkaan puhkeaa, niin ilo on mitä parhain:D
Hyvää Ystävänpäivää<3

Heidi-Maaria kirjoitti...

Maariankellot on niin ihania! Tuoksuhernettä en olekkaan laittanut, ehkäpä ensi kesäksi..

Sirkka kirjoitti...

Jätin kommenttini myös ed.postaukseesi, oletko huomannut sen?

Tiina kirjoitti...

Sirkka: Kiitos! :) Huomasin, kävin äsken klikkaamassa sen hyväksytyksi.

Heidi-Maaria: Jep :) Laita ihmeessä!

Sametti Hortensia kirjoitti...

Olet taitava kylväjä. Hienoja onnistumisia! Ihanaa lomaa Sinulle toivottelen

Tiina kirjoitti...

Kiitos! :)

Laura kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! :) Taidanpa minäki taas kokeilla tuoksuherneitä. Ja nuo pelargoniat, tarviskohan kokeilla.. Ananaskirsikkaa oon miettinyt, nyt ku kerran töröttää tuo lasihuone pihan reunalla. Ja perennojen siemeniä ois kaapissa vielä viime keväältä..

Maarit kirjoitti...

Ihania kasvatuksia! Enpä olekaan kokeillut pelargonia siemenestä. Kiitos vinkistä!

Tiina kirjoitti...

Laura: Olepa hyvä :) Suosittelen kokeilemaan, helppoja ovat.

Maarit: Var så god. Tulevat kuin itsestään, joten ei kun kylvämään :)