2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

maanantai 9. joulukuuta 2013

Katsomisen arvoista

 Sattuiko joku katsomaan Itsenäisyyspäivänä Yle Femiltä ohjelman nimeltä Ulkosaariston uskomaton Dora? Tunnin mittainen dokkari seuraa 87-vuotiaan Doran elämää pienellä Lammholmin saarella, jolla hän on ainoa vakituinen asukas. 

 Dorasta huokuu vanhoille ihmisille tyypillinen levollisuus ja sopusointu luonnon ja elämän kiertokulun kanssa. Dora elää yksinkertaista ja täyttä elämää viljellen maata pienen punaisen mökkinsä ympärillä. Järki on veitsenterävä ja Dora luettelee pihamaalla kulkiessaan kasvien latinankielisiä nimiä.

 Sukulaisilla on huoli Dorasta, joka asuu talvikaudet yksin saaressa. Mitä vain voi tapahtua kenelle tahansa meistä. Liukas pihamaa, painava vesiämpäri, reistaileva pumppu... Pikkuserkku tahtoisi Doran muuttavan palvelutalon yksiöön, mutta Doran mielestä asia ei ole ajankohtainen. Hän täyttää 87 vuotta ja vuosi vaihtuu uuteen. Dora selailee innostuneena siemenluetteloita ja muistelee, mitkä porkkanalajikkeet olivat onnistunut valinta viime vuonna ja mitähän sitä tänä vuonna kylvisi. Tulee kevät ja huhtikuun alku. Dora mittailee kasvimaata katseellaan ja on onnellinen, että saa nähdä jälleen uuden kevään, menneiden sukupolvien istuttamien syreenien ja koivujen pullistuvat silmut. Onnellinen päästessään jälleen puutarhaansa puuhailemaan.

Tuollainen haluan itsekin olla, kun olen vanha mummu. Tasapainossa ympäröivän luonnon kanssa, tyytyväinen elettyyn elämään ja korkeasta iästä huolimatta edelleen haaveillen lapsenomaisella innolla, mitä kaikkea kevään tullen voisi puutarhaan kylvää.
Ja kun se aika koittaa, kaatua kuraiset saappaat jalassa jonnekin porkkanamaan reunalle.

Doran elämään pääset kurkistamaan tästä linkistä.

Iloa, valoa ja positiivisia ajatuksia maanantaihisi!

14 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Tuo dokkari oli todella huikea, katsoin sen jo silloin kun tuli ylen puolelta joskus alku syksystä. Itsekin haaveilen tuollaisesta vanhuudesta.

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Katsoin tuon aikaisemmin jonkun aikaa sitten, kun vahingossa satuin telkan ääreen :) Olisin voinut katsoa toiseenkin kertaan ja voin tietenkin vieläkin...Suuresti häntä ihailin, mutta niin varmaan moni muukin :)

MINNA kirjoitti...

Kiitti linkkivinkistä. Minulla jäi tuo dokumentti katsomatta ja katselen sen kyllä mielellään.

Adelheid kirjoitti...

Samaa mieltä, juuri tuollaista elämän pitää olla vanhana. En ymmärrä miksi pitäisi muuttaa vanhainkotiin. Jos jotain sattuu niin sitten sattuu.. mielummin elämästä nauttien loppuun asti kuin lisävuosia kuolemaa odottaen jossakin vanhusvarastossa. =)

Saara kirjoitti...

Tuollaisia meidän pitäisi olla jo nyt! Hyvä kun muistutit, itselläni on tuo dokumentti katsomislistalla. Toivottavasti löytyy vielä tovin Areenasta. Ehkä tulee vähän perspektiiviä tähän omaan talviruikutukseen :)

Sametti Hortensia kirjoitti...

Katsoin, oli tosi mielenkiintoinen! Ei minusta tosin ollut täysin onnellinen Dora kuitenkaan vaan yksinäinen saarellaan. Tuli siitä vähän paha mieli. Ihania oli seuratan hänen siemenhaaveitaan (Nantes paras porkkana!!) ja Saku-kissaa :)

pioni kirjoitti...

Kuulostaa paljon mukavammalta kuin vanhainkodissa vanheneminen, jos vain terveyttä riittää. Toivottavasti lapsenomainen innostus säilyy ;)

Cheri kirjoitti...

Katsoin Dora-dokumentin syksyllä ja pystyin samaistumaan täysin. Vaikka lähimmäinen haluaa hyvää, hän tahtomattaan asettaa paineita Doralle, eikä ymmärrä, että oma vaatimaton koti ja puutarha on se mistä elinvoima ammennetaan. Vanhainkotipaikan sijaan Doralle voisi tarjota vähän helpotusta arkeen, kunnollisen vesipumpun, polttopuita ja rikkinäisten ikkunoiden korjaaminen vaikka aluksi. Kaiken hankaluudenkin keskellä Dora on omalla mukavuusalueellaan.

Tiina kirjoitti...

Minna: Multa on mennyt silloin ihan ohi, kun en juurikaan telkkaria katsele arkena.

Tylsä Mörökölli: Oli kyllä hyvä ohjelma, tällaisia kun tulis enemmänkin kaiken maailman viidakon tähtösten ja bigbrotherien sijaan...

MINNA: Olepa hyvä :)

Adelheid: Näin juuri!

Saara: Totta :) Vielä ehtii hyvin katsella.

Sametti Hortensia: Joo, ainakin jouluna tuntui olevan hiukan yksinäinen ja varmasti muulloinkin, kun pysähtyy puuhasteluista hetkeksi paikoilleen. Silloin se tunne voi iskeä.

Pioni: Niinpä :) Toivotaan terveyttä ja pitkää ikää sekä lapsenomaisuutta!

Cheri: Nimenomaan. Pystyin kovasti samaistumaan häneen.

Gardens at Waters East kirjoitti...

I could not find a translator tab so I could only look and enjoy your photos today. The second photo of the road is most interesting - lonely and beautiful. Glad I was able to visit. That photo was well worth the visit. JC

Tuija Karlsson kirjoitti...

Harmi, etten muistanut katsoa sitä oli kyllä ajatuksissa, kun näin esittelyn siitä.
Ihailen valtavasti hänen kaltaisia tervaskantoja. Toivoisin itsekin olevani samanlainen hänen iässään. Ja ihan vielä tolkuissaan + että pystyy liikkumaan. Hieno juttu.

Tiina kirjoitti...

Gardens at Waters East: I'm sorry. Actually the text has nothing to do with the photos so... :) Glad you liked to visit here.

Tuija Karlsson: Areenasta näet vielä! Niin minäkin, tuollaisia tervaskantoja ei taida tästä meikäläisen pullamössösukupolvesta juurikaan tulla... Maataan velttoina pelikoneen ääressä toinen käsi sipsikipassa.

Pirjo kirjoitti...

Aika ihana!

Tiina kirjoitti...

Niin on :)