2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

lauantai 28. syyskuuta 2013

Projektia toisaalla

 Pari lauantaita olen pöyhinyt multaa ihan jossain muualla kuin normaalisti. Kävin autovakuutusasioita hoitamassa ja yhtäkkiä olimmekin keskustelemassa puutarha-asioista. Muistettiin se vakuutuspaperikin sitten jossain vaiheessa hoitaa :)

 Sain suunnitella viime kesänä valmistuneen omakotitalon pihan. Käytännön toteutus hoidettiin yhdessä isäntäväen kanssa. Talon päädyssä olevalle epäsäännöllisen malliselle 20m x 20m x 10m x 10m alueelle toivottiin helppohoitoista aluetta, jossa olisi pääasiassa vihreän eri sävyjä. Nurmikkoa ei haluttu laisinkaan. Alue rajattiin kahdelta suunnalta luonnonkivillä ja koko alue on katettu kuorikatteella, jonka alla on sanomalehti. Terassin kulmalta lähtee liuskekivikäytävä, jota pitkin pääsee kulkemaan etupihan puolelle.

 Pensasmustikat ('Northblue') istutettiin laatikkoon, lisäksi tehtiin kaksi pienempää laatikkoa mansikoita ja salaatteja yms varten.

 Liuskekivikäytävä jäi vielä odottelemaan kivituhkaa saumoihin. Lamohietakirsikoissa on kauniin punainen syysväritys.

 Pellon ja pihan rajana kulkee koivuangervoaita. Lajike on 'Tor', joka jää noin metrin korkuiseksi. Puutarhamyymälöissä on usein tarjolla 'Island' -lajiketta, josta tulee hieman korkeampi. Hyötykasvialueen rajaa karviaispensasaidanne ('Lepaan punainen'). Keskellä on 'Huvimajan kuulasmarja' -kirsikka.

Alueelle on istutettu myös pihasyreeni ja sen ympärille lamoherukkaa. Täältä löytyy myös verikurjenpolvea,  kolme perheomenapuuta ja yksi luumupuu. Luumupuu on kuvassa oikealla, sen juurella jaloangervo 'Montgomerya', tuivioita, lamohietakirsikat ja pallotuijat ('Danica'). Vasemmalla on yksi perheomenapuista, sen takana on seppelvarpuryhmä. Kaukana taustalla voi erottaa toisen perheompun. Sen ja etupihan sora-alueen välissä on rykelmä ruusuangervoja. Omppupuiden ympärille on upotettu aimo annos sipulikukkia. Valkoisia, vaaleanpunaisia ja violetteja tulppaaneja ('Sorbet' mix), ukkolaukkoja ('Purple Sensation'), sinisiä ja vaaleanpunaisia helmililjoja, tavallisia keltaisia narsisseja (Carlton') sekä valkoisia narsisseja keltaisin torvin ('Ice Follies') sekä krookussekoitus, jossa on valkoisia, liiloja ja keltaisia krookuksia. 

Ensi keväänä jatkamme alueen rakentamista jakamalla lähipihan kukkamaalta perennoja, joita tulee tähän viimeisen kuvan etualalle. Aluetta rajaavien kivien korostamiseksi suunniteltiin villiviinien istuttamista. Ne saisivat kasvaa maata pitkin javerhota osittain kivet. Leiskuvan punainen syysväri kruunaisi harmaan luonnonkiven ja kasvin liiton. 

Nyt on selkä ja kädet sen verran jumissa, että parempi varmaan oikaista itsensä vaakatasoon sohvalle. Mies laittoi äsken pitsan uuniin ja telkkarista tulee jotain aivotonta hömppää. Unta ei tarvitse tänä iltana odotella.

Mukavaa lauantaiehtoota!

17 kommenttia:

leenajapojat kirjoitti...

Wau !
Onpa viisasta kattaa hakkeella piha ja unohtaa nurmikko !
Olispa kiva nähdä samat kohdat esim. vuoden kuluttua...tai vaikka elokuussa. Miekenkiintoista ja herukka aita vau.
Hyvää yötä, muista nauttia magnesiumia iltaisin...lihakset toipuu nopeammin .

Anonyymi kirjoitti...

Sähän oot ollu ahkerana!! Ensi kesänä paikalla on varmaan hienot istutukset, kun tosta vähän kasvavat!!
Heti, kun saan lottovoiton, saat tulla tekemään munkin pihan :)

Päksy

Suvikummun Marja kirjoitti...

Oi sentään, onpa iso projekti sulla, varmasti mielenkiintoinen ja innostava!
Tulee upea, kunhan kasvit ovat vähän kasvaneet!
Nyt alkoi tehdä mieli pizzaa, taitaa olla vaan mahdoton toteuttaa näin melkein keskiyöllä ;)

Tiina kirjoitti...

Leenajapojat: Toivon mukaan pääsen nappaisemaan muutaman kuvan pihasta joskus myöhemmin, kun kasvit ovat kasvaneet täyteen kokoonsa :) Niin tuossa on siis koivuangervoaita ja karviaisista kolmen pensaan aidanne/rivistö.

Päksy: Niinpä :) Joo, paas lototen!

Suvikummun Marja: Tota on ollut kiva tehdä! :) Liuskekivikäytävästä olen vähän kade, sellaista voisin ottaa pätkän jos toisenkin itsellekin. No miten niin et muka keskellä yötä voi pitsaa leipasta? ;)

Minna kirjoitti...

Kiva projekti, vähän vaihtelua ja erilaisia haasteita kun puutarhan teko alkaa ns. puhtaalta pöydältä. Meillä oli onneksi tämä tontti jo valmiiksi täynnä hyviä luonnonkasveja, ja täysin tyhjää vain kaistale talon ympärillä. Joka on vieläkin vain nurmikolla:( Suunnitelmia olisi vaan kun se lottopotti vielä uupuu!

Marjut Huppunen kirjoitti...

Yksi fb kaveri kysyi tällaistä: Haluaisin tota pensasmustikkaa niin voiko istuttaa vasta keväällä ku ny on taitaa olla liian myöhä?

Toi laatikko onkin hyvä idea ku tytölle lupasin pienen kasvimaan nii saa rajattua tolla.


Eija kirjoitti...

Hyvältä näyttää ! Olisi tosiaan kiva nähdä myöhemmin kuvia, kun kasvit kasvavat :)

Tiina kirjoitti...

Minna: Pikkuhiljaa vaan toteuttelee suunnitelmaa niin ei tarvita lottovoittoa :)

Marjut: Nyt voi vielä ihan mainiosti istuttaa, ei mitään hätää! Toki keväälläkin voi sit laittaa, miten vain. Laatikko on kyllä kätsy noihin hyötyviljelmiin :)

Eija: Kiitos! Ehkä niitä täällä sit nähdään joskus myöhemmin :)

Saila kirjoitti...

Fiksuja valintoja! Nurmikko orjuuttaa, tuollainen piha mahdollistaa esim. matkoilla tai mökillä käynnin. Olisi kiva nähdä joskus tulevaisuudessa, millainen pihasta kehittyy.

Tiina kirjoitti...

Kiitos :) Joo, tuo pitää aika pitkälti huolen itestään, kate pitää rikkaruohot kurissa ja pidättää kosteutta eivätkä kasvit tarvitse mitään erityistä hoitoa. Luulisin, että saan käydä nappasemassa kuvia pihasta joskus myöhemmin :)

pioni kirjoitti...

Ei nurmikkoa, viisaasti valittu;)
Yleensähän sitä laitetaan ensin koko piha täyteen nurtsia, jota sitten vuosien kuluessa kaivetaan pois pensaiden ja perennojen vallatessa alaa:)

Tiina kirjoitti...

No näinpä :)

Reeta kirjoitti...

Hienoo! Kiinnostais juu nähdä parin vuoden päästä esim. :) Hyvä Tiina!

Maria kirjoitti...

Vau, hieno projekti! Hieno liuskekivikäytävä ja hyviä kasvivalintoja!

Tiina kirjoitti...

Reeta: Kiitos :) Ehkäpä niitä kuvia voidaan katsella myöhemmin.

Maria: Kiitos :)

Outi kirjoitti...

Kiva projekti sulla! Se on niin parasta, kun pääsee toteuttamaan jotain itse suunniteltua.

Tiina kirjoitti...

Jep :) Paperille piirretty suunnitelma on kiva nähdä oikeasti omin silmin. Ja oman käden jälkeä on mukava katsastella urakan päätteeksi :)