2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

torstai 8. elokuuta 2013

Hupin tontilla

 Aloitin puutarhan kunnostus&laajennusprojektin keväällä 2008 edellisenä syksynä startanneiden puutarhuriopintojen innoittamana. Vanha trekoliosuus on kunnostettu, joten nykyään tämä on kai pelkkää laajentamista... No joka tapauksessa, kaikki hommat ovat sujuneet käsipelillä meikäläisen toimesta. Isältä olen saanut apua, kun on tarvinnut rakentaa kasvihuone, viljelylaatikot ja väännellä kaariportti harjateräksestä. Ensimmäisenä vuonna ja hiukan toisenakin "laskutin" isältä tekemiäni kasvihankintoja. Mopo alkoi kuitenkin keulia aika rajusti jo alkuvaiheessa, enkä enää kehtaa isälle ääneen edes sanoa, paljonko rahaa olen puutarhaan käyttänyt. 
Mutta siitä käsipelillä tekemisestä... Viime lauantaina kysyin isältä, mahtaako puutarhajyrsimemme olla käyttökunnossa. Ja olihan se, yllättävää kyllä. Se on ollut viimeiset 20 vuotta epäkunnossa aina, kun sitä olisi tarvittu. Isä sitten jyrskytteli mulle tällaisen pläntin Hupin tontille metsän reunaan. 

 Osa tämänpäiväisistä Multasormen alehankinnoista pääsi uuteen penkkiin. Kauimmaisessa reunassa purppuheisiangervo 'Diabolo' (Physocarpus opulifolius) ja kontrastina sen tummille lehdille syysleimu 'Spitfiren' (Phlox paniculata) leiskuvat kukat. Syysleimujen väriparina lämpimänkeltaisia syyskaunosilmiä (Coreopsis verticillata).

 Aherruksen välissä kävin napsimassa ensimmäiset karhunvatukat, niitä kasvaa tuossa sauntuvan päädyssä. Istutin pensaan viime vuonna ja satoa tulee nyt yhteensä varmaan litra. Pitäisi vielä kattaa maa sanomalehdillä ja kuorikatteella, kun pääty on aika kuiva ja kuuma, ei siis ollenkaan sellainen, jota karhunvatukalle suositellaan.

 Kasvihuoneessa kävi pikkuinen äksidentti tänään. Olin leikkaamassa kurkuista alimpia sivuversoja pois, kun leikkasinkin vahingossa reunimmaisesta kurkusta koko pääverson katki. Noh... se päätyi sitten kompostiin. Kurkun tilalle lattialle nostin munankuoripelargoni 'Raspberry Rippelin' (Pelargonium Zonale-ryhmä), joka alkaa olla aika valtavan kokoinen. Ruukussa on pari kolme tainta.

 Kukkapylvään päälle pääsi tämä iki-ihana valkoinen 'Mårbacka' (Pelargonium Zonale-ryhmä), joka on virittäytynyt ihan hillittömään kukintaan.

Tähtipelargoni 'Bev Foster' (Pelargonium Zonale-ryhmä) kukkii jälleen, tällä kertaa se on enemmän oman itsensä värinen, vai mitä sanoo Saila?

 Lumikärhö (Clematis fargesioides 'Summer Snow') on parhaimmillaan. Tätä mun täytyy hankkia sen harjateräskaaren peitoksi!

 Keväinen hankinta tarhasyysvuokko (Anemone hybr. 'Serenade'), ensimmäinen laatuaan meikäläisen plantaasilla. Ja ai että, miten olen rakastunut siihen!

Tämä tuntematon sininen kärhö se vaan kukkii ja kukkii. Ja vielä on nuppujakin avautumatta vaikka kuinka monta!

Antoisia hetkiä puutarhassa!

13 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Voi miten hieno uus alue! Hupin puutarha :-)
Ja mahtava syysvuokko. Mulla oli tänä vuonna hengissä kolmesta eri lajikkeesta enää yksi, joten olenkin ostanut pari uutta. Yhdestä en tiedä, minkä värinen siitä tulisi, tuohan on hieno tumma tuo sinun.
Bev Fosterissa näyttää vaihtelevan väri kovasti. Tuon värinen kuin sinulla nyt, oli isossa näytekasvissa silloin, kun ostin oman pistokkaani Tukolhman puutarhamessuilta pari vuotta sitten. Mutta mun kasvi on tällä hetkellä aika kuivassa ja paahteessa, se on huomattavasti pinkimpi.

J kirjoitti...

Kauniita kuvia!! :) Saunatupa näyttää ihanan pieneltä ja... vinolta tos kakkoskuvassa :D Ihana toi kuva karhunvatukoiden jälkeen ku pelargonin terälehtiä on kaikkialla kasvihuoneen lattialla... :)

Noi karhunvatukat näyttää tosi herkullisilta vaikken tiedä miltä karhunvatukat maistuu...asia pitää korjata ens viikolla :)

Karolina kirjoitti...

Oi, sinulla on siellä kaikkea ihanaa tekemistä! Upeita kuvia!
En melkeen kestä lukea muiden puutarha ale löydöistä kun yönä vuonna en pääse itse tekeen löytöjä kun tänne nykyiseen, myyntiin menevään kotiin ei enää ole järkeä ostaa =(

Ihania kasveja olit löytänyt!

jori kirjoitti...

Kuulostipa niin tutulta nuo käsipelihommat :-) meilläkin on edessä nyt niin tekemätön paikka, jollei jyrsiä jostain löydy. Komeita karhunvatukoita ja syksystä inspiraatiota :-)

Tiina kirjoitti...

Saila: Joo, tästä tulee Hupin muistopuutarha :) Multasormessa oli komeankokoisia hopeasyysvuokon taimia, niiden kukka oli hailakamman värinen kuin tällä tarhasyysvuokon lajikkeella. Jännää ja hauskaa tuo pelargoninkukkien värinvaihtelu!

J: Kyllä sauntupa on ihan vaaterissa, kameran linssi sitä varmaan vaan vääristää :) Ne on ihan hyviä, aika mietoja toisaalta...

Karolina: Ei sulla olis mitään paikkaa, mihin voisit laittaa alelöytöjä valeistutukseen?

Jori: Joskus sitä kateellisena katsoo, kun toisilla on käynyt kaivinkone vähän kuopimassa. Tuleehan sillä tavalla äkkiä siistiä, mutta kyllä lapiomeiningissä on oma viehätyksensä :P Joskus on kyllä ihan kiva mennä siitä mistä aita on matalin.

Sametti Hortensia kirjoitti...

Ihana projekti meneillään Sinulla! Parempi ettei iskä tiedäkään mitä kaikki kasvit maksaa :D Ostin muuten vähän aikaa sitten tuon saman syysvuokon, kiva nähdä se "livenä"! Ahhh, nuo ihanat hempukanväriset terälehdet kasvihuoneen lattialla...niin romanttista...

Mari kirjoitti...

Voi että nuo kärhöt olisi ihania, mutta kun ei.. Ja karhunvatukkaaa!

Reeta kirjoitti...

Uu, uutta aluetta pukkaa. Tota karhunvatukkaa on kyl pakko saada itellekin! Millasessa paikassa sulla on kärhö? Ostin alesta alppikärhön ja pitäs keksii sille paikka... Käskivät istuttaa syyyyyvvvvääääään. Nyt ku toipuis flunssasta ja pääsis taas vähän jatkaa omiakin projekteja pihassa ;)

Kukkaiselämää - My flowering life kirjoitti...

Hyvä, että sait koneen käyttöön. Käsipelillä täälläkin kaikki tehdään ja on se aika rankkaa.. Hienot vatukat. Minä hävitin oman karhunvatukkani pois, kun hermostuin sen piikkeihin..

Suvikummun Marja kirjoitti...

Sulla niitä projekteja pukkaa....
Ihan hyvä välillä saada konevoimaa avuksi, siitä on hyvä taas jatkaa käsipelillä.

Varsinkaan miesten ei ole välttämätöntä tietää mitä kaikki puutarhahankinnat kustantavat....

Sulla taitaa olla tuo karhunvatukka Sonjaa; mulla on siperialaista ja siinä vasta alkavat marjat punertua, vielä kestää, ennen kun ovat mustia.

Tuo lumikärhö on kyllä niin paras, aivan huippu! Mulla on jo suunnitteilla toinen kaariportti, mihin sitä laittaisin. Enää puuttuu se portti ja isännän suostettelusen asentamiseen ;)

Tiina kirjoitti...

SamettiHortensia: No kyllä se niin on :D Saatettas tarvita nitroja muuten. Syysvuokkoja tahtoisin lisää!

Mari: Niinpä :) Ruukkuun?

Reeta: Pukkaa, pukkaa :) Meidän koko tontti on hyvin vettä läpäisevää moreenimaata. Parhaiten kärhöt näyttävät viihtyvän huvimajan ympärillä, joka on ihan pelkkää hiekkaa ja aurinko paistaa koko päivän. Alppikärhöä ei tarvitse istuttaa syvempään, se sääntö koskee vaan jalompia yksilöitä.

Kukkaiselämää: Joo, karhunvatukka on tilaa vieva kasvi ja jos sattuu olemaan vaikka kulkuväylän vieressä, niin piikit voivat olla ikäviä.

Suvikummun Marja: Joo, pare kun eivät tiedä ihan kaikkea! :D Karhunvatukka on Sonjaa, juu. Lumikärhö on kyllä niin kiitollinen kasvi! Niitä lisää vähän joka nurkalle, kiitos :)

Maarit kirjoitti...

Puutarhaan saa uppoamaan hurjasti pääomaa. Minä aion kasvattaa mahdollisimman paljon perennoja siemenestä. Teen myös paljon luonnonantimista koristeita ja reunuksia:)

Oijoi, mitä karhunvatukoita. Missä ihmeessä talvetat nuo pelargoniat??? Voi, kun minullekin mahtuisi jonekin...

Tiina kirjoitti...

Maarit: Niin saa. Huomattavasti halvemmalla pääsisi, kun ostaisi kaikki alesta ja kasvattaisi siemenestä.

Pelargoniat ovatkin vielä kysymysmerkki :D Ne kun on kaikki hankittu tänä keväänä ja kesänä...