2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Vielä on kukkivia sipulikukkia


 Lehtolaukka (Allium oreophilum) on hitaasti syttyvää sorttia. Ensimmäiset kukat ovat juuri avautuneet. Muutama postaus taaksepäin erehdyin luulemaan viinipunertavia nuppuja viinilaukaksi (Allium atropurpureum), mutta sitä olinkin istuttanut toisaalle samaan penkkiin. Siitä on jäljellä vain limaiset lehdet, liekö saanut liikaa kosteutta. Kukkinut se ei ole. Istutin sipulit viime syksynä, kun uusi alue autotallin taakse valmistui.

 Mummun peruja olevat vanhanajan myskimalvat (Malva moschata) alkavat kukkia juuri parahiksi juhannusviikolla. Myskimalva on kiitollinen ja vaatimaton jokapaikanhöylä, joka kukkii taukoamatta pakkasiin asti.

Nyt on myös loistosalvioiden aika. Siniliilat (Salvia x sylvestris 'Blaukönigin') salviat  kukkivat omenapuun alla huvimajan takana. Nämä vaaleanpunaiset (Salvia x sylvestris 'Rosakönigin') ovat tämänkeväinen hankinta ja ne kukoistavat vanhan pumppukaivon ympärille perustetussa pionipenkissä.

 Salvioiden vieressä nupullaan ovat tarhajuorut (Tradescantia Andersoniana -ryhmä 'Red Grape'). Nämä ovat niinikään tänä keväänä ostettuja ja oi että, miten ne ovat rehevöityneet! Aion hankkia näiden innoittamana lisää erilaisia juoruja puutarhaan!

 Akileijojen kukinta on alkanut muutamia päiviä sitten. Nyt ehdin niitä kuvaamaan. Vasemmanpuoleisessa kuvassa oma kasvatti jaloakileija 'McKana Hybrids' (Aquilegia Cultorum -ryhmä) ja oikealla mummunaikainen akileija, nähtävästi lehtoakileija (Aquilegia vulgaris). Siemenet ovat nousseet maata myllätessä pinnalle ja itäneet. Mukavaa historianlehtien havinaa kasvien muodossa :)

 Karhunvatukassa (Rubus allegheniensis 'Sonja') on jo paljon pieniä vihreitä raakileita. 

Ruusuista ensimmäisenä kukkansa avaavat tarkakurtturuusu 'David Thompson' (Rosa Rugosa -ryhmä)...

...tarhapimpinellaruusu 'Red Nelly' (Rosa Pimpinellifolia -ryhmä)...

 ... sekä jo kertaalleen esitelty suloistakin suloisempi tornionlaaksonruusu (Rosa majalis 'Tornedal'). Tästä oli just kuva, mutta pakko näitä on laittaa lisää. Kukka on kuin minikokoinen kiinanpionin kukka!

 Punatähtiputki (Astrantia carniolica x major) siementää mukavasti ja siementaimia olen tänäänkin siirrellyt uusiin paikkoihin. Pitää laitta pikimmiten kuvia herkullisista väriyhdistelmistä, joita tänään hoksasin.


 Seppelvarvut (Stephanandra incisa 'Crispa') ovat täynnä pienenpieniä kermanvalkeita kukkia. Ihastuttava näky, jota on tutkittava ihan läheltä.

 Pioneista ensimmäisenä röyhelömekkonsa aikoo poksauttaa kiinanpioni 'Karl Roselfield' (Paeonia lactiflora). Aivan sen kintereillä ovat rouva 'Sarah Bernhardt' sekä arvon herra 'Dr. Alexander Fleming'. 

 Siperiankurjenmiekat (Iris sibirica) kukassa. Ne kaipaisivat uudelleensijoittelua. Ehkä syksymmällä sitten.

Tarhakurjenpolvet (Geranium x magnificum) ja tuoksukurjenpolvet (Geranium macrorrhizum) kukittavat trekolin rosarion puoleista päätyä.

 Peittokurjenpolvella (Geranium x cantabrigiense) on ihastuttavan pitkät heteet ja laakeaksi vadiksi aukeavat kukat.

Peittokurjenpolvi pärjää hyvin vieretysten aggressiivisesti tilaa itselleen valtaavan jaomaaraimen (Rubus arcticus subsp. stellarticus 'Beata' ja 'Sofia') kanssa. Muutamia raakileita löytyy jo. Huomenna siirrän näiden alta keijunkukkia parempaan paikkaan. Eivät pärjää elintilataistossa tälle mahtavalle maanpeitekasville. 

Ärsyttävä kesäflunssa yrittää saada jalansijaa meikäläisessä. En suostu! Huomenna puoleksi päiväksi töihin ja sitten parin viikon huilitauko. Ei tässä nyt keritä sairastella.

Tarmokasta juhannusviikon alkua!

10 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Äh, toivottavasti flunssa pysyy loitolla!
Ihania kuvia. Kurjenpolvesi ovat huippuihania! Mulla ei vielä myskimalva kuki ja nyt täytyykin katsoa siirtämäni lehtolaukat, ovatko asttumoisin kukassa. Viinilaukat ei mulla ole lähellekäään kukassa vielä. Mustalaukka näyttää menneen tänä vuonna pääosin pöperöksi, ilmeisesti vain yksi kukka on tulossa.

Minna kirjoitti...

Lehtolaukka on täällä ihan samassa vaiheessa, siellä täällä auenneita kukkasia! Mulla on sama jalomaarain jossa ollu kyllä kukkia mut ei koskaan marjoja:( Se on kyllä mahtava maanpeitekasvi, mulla mustikan alla. Onneksi kesälenssut on yleensä lieviä jos sellainen nyt väkisin tuppaa sul tulemaan:(

J kirjoitti...

Vau hieno toi siperiankurjenmiekka!

Tiina kirjoitti...

Saila: Toivotaan, toivotaan. Voiskohan viinilaukoilla olla vielä jotain toiveita kukinnasta... Pitää huomenna tsekata suurennuslasin kanssa näkyykö mitään merkkejä kukkavarsista.

Minna: Jalomaarainta pitää olla kai hede- ja emiyksilöitä, jotta se tekisi marjoja... Luulen ma. Mutta hieno se on ihan koristekasvinakin!

J: Kiitti :)

pioni kirjoitti...

Mullakin jotain laukkuja tulossa, mutta esim. Jättilaukat ovat melkein kaikki kadonneet.

Tiina kirjoitti...

Laukkuja? Mielenkiintoista ;) No ei vais... Kai tuo märkä syksy on verottanut sipulikasveja(kin).

Katja Lammi kirjoitti...

Nyt äkkiä valkosipulia naamariin,että saat kesäflunssan karkoitetuksi. Ei sitä niin tunnollinen työntekijä saa olla,että sairasteleekin vaan omilla lomillaan ;)

Mutta tuohon sinun puutarhaasi;on se vaan niin kaunis ja kiva,kun sulla on siellä mukana kaikenlaisia erikoisuuksiakin. Tai ainakin minun mielestäni ovat erikoisia,kun itsellä on ihan vaan tällaisia "perusperennoja".
Etenkin tuo punainen tähtiputki näyttää hyvältä.

Mullakin pionit täällä odottavat sen näköisinä,että pian paukahtavat nuput auki. Tosin kaikki eivät kuki syksyisen siirron vuoksi,mutta onneksi sentään muutama.

Sirkka kirjoitti...

Sinulla on vielä kukkivia sipulikukkiakin ja paljon on vielä edessäpäin. Mummusi peruja olevat myskimalvat ovat todella aivan lumoavan kauniita ja kuinka kaunis keskus aivankuin siellä olisi ruusu. Meillä on malvat vielä nupuilla.
On sinulla siellä paljon katseltavaa hymyillen hoidokkiasi hoidellessasi:)
Kaunista Tiina!

Tiina kirjoitti...

Katja: Kiitos :) Kurkku on sitkeesti kipeä ja nenä vähän tukossa. Pitänee syödä iltapalaksi valkosipulia!

Sirkka: Toden totta! Kukat yleensäkin näyttävät mielenkiintoisilta, kun niitä tarkastelee ihan läheltä.

pioni kirjoitti...

Voihan vitsi;)
Padilla kun kirjoittaa, se mahdoton vehje heittää joitakin sen mielestä parempia sanoja kehiin. Aina ei tule tarkistettua mitä kommentissa sitten lukee...