2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Perjantain maratonraportti puutarhasta


 Aikataulut puutarhassa ovat jokseenkin sekaisin. Samaan aikaan kun marjatanalppiruusu 'Haaga' (Rhododendron Tigerstedtii -ryhmä) kukkii tekee myös tarhakurtturuusu 'David Thompson' (Rosa Rugosa -ryhmä) hurjasti nuppuja.


 Tuoksumatara (Galium odoratum) levittäytyy vuosi vuodelta laajemmalle alalle ja kukkii suloisena kukkapilvenä idänvirpiangervon juurella.

 Alppikärhössä (Clematis alpina) ei ole tänä vuonna kovin montaa kukkaa, mutta kukinta-aika sen sijaan ei tunnu loppuvan koskaan.

 Tummakurjenpolven (Geranium phaeum) kukinta on huumaavan runsasta, pörriäiset lentelevät kukissa painava mesilasti kyydissä. Olen nyppinyt sinne tänne kylväytyneitä alkuja surutta pois. Nämä eivät puutarhasta lopu. Jos tätä ei pidä aisoissa, siitä kehkeytyy aikamoinen riesa.

 Kirsikassa on raakileita. Elokuussa herkutellaan!

 Lupiinit (Lupinus polyphyllus) ovat ihania ja kuuluvat meidän puutarhaamme. Kukinnan jälkeen katkaisen kukkavarren ja hävitän siemenkodat polttamalla, näin ei se pääse holtittomasti lisääntymään pitkin poikin maita ja mantuja.


 Karhunvatukka kukkii pihasaunan seinustalla. Satoa odotan kieli pitkällä!

 Viime vuonna kylvämäni maariankellot (Campanula medium) ovat kasvattaneet pitkät ja komeat kukkavarret ja nuppuja on runsaasti. Kelloista pitäisi tulla isoja. Kasvi on kaksivuotinen, toivon että se siementää ja ilahduttaa seuraavinakin vuosina pionipenkissä.

 Vaan mikä kiusaa herukoita? Tertuissa on alkupäässä muutama hassu marjanalku, loppupäästä on joku käynyt napsimassa/syömässä. MUR!

 Pensaat ovat silti komeita, ollakseen vasta kolmivuotiaita.


 Tänää kävin tekemässä vielä uuden reissun Taimimoisiolle. Silmissäni kiiluivat purppurasydän 'Burning Hearsin' kuvat, mutta kukka ei sitten näyttänytkään niin tummanpunaiselta kuin kuvassa. Toki ne olivat jo vähän ohikukkineita, mutta jätin kasvin kumminkin myymälään. En välitä tavallisista pikkusydämistä eikä kasvi ainakaan tämänhetkisessä habituksessaan saanut aikaan sen suurempia pamppailuja sydänalassa. 
Sen sijaan ostin kirjavalehtisen posliinirikon (Saxifraga x urbium 'Variegata'). Se sai paikan sauntuvan edustan kivikkopenkistä kultahumalan (Humulus lupulus 'Aureus') vierestä.

 Tämä puolestaan on siskoni "jäähyväislahja" minulle. Kiinanpioni 'Kansas' (Paeonia lactiflora) pääsi pionipenkin laajennusosaan 'White Capin', 'Lady Annan', 'Mustan Helmen' ja tillipionin viereen. 'Kansas' kukkii vadelmanpunaisin kerrotuin kukin. 

 Huvimajan takana oleva penkki on lempikohtani puutarhassa tällä hetkellä.

 Siellä kukkivat komeat ukkolaukat (Allium hollandicum 'Purple Sensation') helmipensaan (Exochorda serratifolia 'Snow White') rinnalla...

 ...ja kiinanpionien nuput lupailevat kauniita heinäkuun päiviä.


 Samassa penkissä aloittelevat kukintaansa myös punatähtiputket (Astrantia carniolica x major)

 Autotallin taakse tekemäni uusi alue alkaa olla valmis. Kivipolun oikealle puolelle pitää vielä kehitellä jotain, olisin istuttanut ne purppurasydämet siihen. 

 Polun päälle haaveilen saavani jonkinlaisen kaariportin, johon voisin istuttaa jotain köynnöksiä. Pitääkin laittaa isälle tilaus menemään. Tämä akileija (Aquilegia) on myös uusi hankinta, mutta sen lajikkeesta ei ole mitään tietoa. Hieno on joka tapauksessa mustanpuhuvine kukkineen. Sen istutin autotallin taakse valkoisen alppiruusun (Rhododendron Tigerstedtii -ryhmä 'P.M.A. Tigerstedt') eteen.

Alppiruusun juurella lehtolaukat (Allium oreophilum) meinaavat ruveta vielä kukkimaan. Ainakin nuppuja ovat tehneet kovasti.

Tämä siirtyy nyt pakkaushommiin, huomenaamulla soi kello kuudelta ja lähdetään valtiovierailulle saaristoon! 

7 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Kaunista ja rehevää. Puutarhakuvista saa itsekin inspiraatiota lähteä taimikauppaan ostoksille.

Saila kirjoitti...

Jee, tervetuloa valtiovierailulle! Muistakaa villasukat ja ehkä lämmikkeeksi joku rommipullo :-D No tänään oli jo yli 20 astetta ja huomenna pitäis olla sama, ei hätää. Otin teille untuvapeitot esiin tuulettumaan.
Minulla on ihan samannäköinen akileija ja se on 'Black Barlow'. Tuo kukka ainakin näyttää niin Barlowilta, että.
Siellä on kesä selvästi vähän edempänä... no näet siten kun tulette, turha tässä enää kuvailla kun tulette ihan just, ai ovikello soi jo :-D

Heidi kirjoitti...

Tosi siistiä siellä puutarhassa. Upea toi tumma akileija ja autotallin takana oleva istutusalue kivineen on niiin kiva. Tykkään kans tuosta huvimaja alueesta, ihana valo siinä kuvassa. Eli kaikenkaikkiaan hyvä kokonaisuus ;0)

Cheri kirjoitti...

Odotan innolla milloin saan tummakurjenpolvesta riesan, viime syksynä saatu taimi kukkii nyt yhdellä varrella :)

Maarit kirjoitti...

Kaunista ja rehevää! Punatähtiputket näyttävät mielenkiintoisilta...jäänkin odottelemaan kukintaa:)

Katja Lammi kirjoitti...

Todella kaunista,ei voi muuta todeta :)

Mukavaa saaristoreissua!

Tiina kirjoitti...

Annekatariina: Kiitos :)

Saila: Kiitos, oli rattoisaa! Ja kyllähän tuo sama akileija näytti olevan kuin se sun, kiva, nyt on senkin nimi tiedossa :)

Heidi: Kiitos kovasti :)

Cheri: Äläs nyt, kyllä se into voi kohta laantua, kun siementaimia on joka paikka täynnä :D

Maarit: Kiitos, katsotaan saisko huomenna kuvia kukkivista tähtiputkista!

Katja: Kiitos!