2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kurjenpolvia ja tuliaisia

Kurjenpolvet ovat nyt parhaimmillaan puutarhassa.


 Uusimpiin kurjenpolviini lukeutuu tämä suloinen haisukurjenpolvi (Geranium robertianum), jonka kaivoin Saaripalstalta kallionraosta. Istutin sen saunanverannan edessä olevaan paahteiseen penkkiin kirjavalehtisen posliinirikon (Saxifraga x urbium 'Variegata') ja kultahumalan (Humulus lupulus 'Aureus') viereen.


Peittokurjenpolvi (Geranium x cantabringience)


Tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum)

Tummakurjenpolvi (Geranium phaeum)

 Tarhakurjenpolvi (Geranium x magnificum)

Sailalta sain myös metsäkurjenpolvea (Geranium sylvaticum), mutta se on hieman reissussa rähjääntynyt eikä halunnut tulla kuvatuksi.

 Sain Sailalta täydennystä pelargonikokoelmaani. Punaisena kukkii ruusunnuppupelargoni 'Brightstone' (Pelargonium Zonale -ryhmä), sen vieressä palsamipelargoni 'Lady Plymouth' (Pelargonium x graveolens) ja takimmaisena tähtipelargoni 'Bev Foster' (Pelargonium Zonale-ryhmä). Pelargonien edessä lukinlilja - niin ikään Sailalta - (Hymenocallis harrisiana), jolle ei ole suomenkielistä nimeä. 

 Metsätyräkin tummalehtinen versio (Euphorbia dulcis 'Chameleon'), tästä taittui varsi kuljetuksessa, mutta eiköhän se siitä tokene.


 Sain myös muhkean jakopalan Sailan juhannuspionista (Paeonia officinalis 'Flore Pleno'). Edellinen siirto epäonnistui, josko tämä nyt lähtisi! Hyvältä näyttää ainakin tähän saakka. Kasvi on hengissä eikä näytä suuremmin ottaneen nokkiinsa jakamisesta ja melkein neljän tunnin kuljetuksesta.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on pienenpieni kalliokielo (Polygonatum odoratum), jonka nappasin Ahvensaaren kallioilta. Siellä niitä kasvoi ihan hurumykky! Oikeanpuoleisessa kuvassa puolestaan Sailan puutarhasta saadut tähkähietaliljan (Anthericum liliago) alut.

*****


 Sitten vähän puutarhan kukkijoita. Puistoalppiruusu (Rhododendron Catawbiense -ryhmä 'Catawbiense Grandiflorum') on täydessä kukassa mäntymetsikössä lähellä porttia. Aivan upea, istutin tämän viime vuonna ja se oli silloinkin täynnä kukkia. Ja nyt taas! Ihan mieletöntä! Alppiruusu kun pakkaa pitämään vähän välivuotta runsaan kukinnan jälkeen.

 Kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) kukkii. Siinä on ensimmäistä kertaa myös muutama valkoiseksi värittynyt lehti!

 Viimevuotinen hankinta atsalea 'Ruususen uni' (Rhododendron Rustica Mixture -risteymä) kukkii nyt reilun viikon etuajassa viime vuoteen verrattuna. Kukkia on vain muutama. Vaikka atsaleat yleensä kukkivat ennen lehtien puhkeamista, ei sääntö pidä paikkaansa tämän kaverin kohdalla.

 Pihasyreenit (Syringa vulgaris) pudottavat kukkansa sinertäväksi matoksi ruohikolle. Kukinta on auttamatta ohi. Huoh...

 Sen sijaan tornionlaaksonruusu (Rosa majalis 'Tornedal') vasta aloittelee kukintaansa.

 Niittysinilatvassa (Polemonium reptans 'Stairway to Heaven') on paljon nuppuja ja kauniita hennon vaaleansinisiä kukkia.

 Loistosalvia (Salvia x sylvestris) aloittelee kukintaansa omenapuun katveessa. Tässä mainio kasvi niille, jotka haaveilevat laventelirivistöistä, mutta kasvi ei selviä talven olosuhteista hengissä.

 Punatähtiputken (Astrantia carniolica x major) kukinta on nyt komeimmillaan!

Kukkaisaa loppuviikkoa!

13 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Valikoimasi alkaa kohta muistuttaa Saaripalstan kasvitieteellistä puutarhaa :) Ihastelen kurjenpolvia, niitä on minullekin keerääntynyt jo monta lajia, kaikille en osaa edes sanoa nimeä. Jättiläisrhodoni kukkii tänä vuonna nihkeästi, viime vuonna se olikin upea kukkakuohu. Kukkaisia päiviä sinullekin!

Saga kirjoitti...

Kaunista, kaunista. Meilläkin alppiruusut kukkivat ihanasti, mutta kukinta meni ikävä kyllä tosi nopeasti ohi.

jori kirjoitti...

Aivan mahtiaarteita oletkin saanut - voi sinua onnenpekkaa =) Kerrassaan kaiunista puutarhassasi =)

Tiina kirjoitti...

Cheri: Niin alkaa :P Kurjenpolvet ovat kivoja, niin helppoja ja vaatimattomia.

Saga: Nyt on ollut viileämpää täällä päin, joten kukat ovat kestäneet ihan hyvin.

Jori: Niinpä :) Kiitoksia!

annekatariina kirjoitti...

Onpas kukkaloistoa ja nuo kurjenpolvet ovat kauniita isoissa ryhmissä. Alppiruusu, ah aina niin kaunis.

Saila kirjoitti...

Voi että, mietinkin sitä metsäkurjenpolvea, kun ne ovat niin korkeita ja sen juuria oli niin vaikea kaivaa kirsikanjuurien lomasta. Toivottavasti se siitä. Mutta nuo muut näyttävät tosi reippailta, minikalliokielo myös :-)
Aivan ihana tähtiputki, voi että! Täällä ne eivät ole lähellekään kukassa - onneksi, sillä samaa surua tunnen kun katson syreenin varisseita kukkia maassa. Se on kaunis näky, ja surumielinen. Mutta ONNEKSI ruusut ovat vielä edessäpäin! Huh! Ja ne tähtiputket. Ja moni muu.

Outi kirjoitti...

Ihania tuliaisia! Olen niin kade kaikille joilla on alppiruusuja. Meidän paahteisella tontilla ei niistä kannata edes haaveilla.

Maarit kirjoitti...

Ihansia kuvia ja kukkia. Minäkin tykkään kurjenpolvista! Atsaleasi on tosi ihastuttava ja tuo punatähtiputki on kauniin punainen!

Suvikummun Marja kirjoitti...

Jopas sait hienot matkamuistot valtiovierailultasi!
Juuri nyt ovatkin kurjenpoljet ihanimmillaan, suunnitelmissa oliskin kuvata kaikki omat nyt kukkivat. Ens viikolla sitten, kun ei tartte enää mennä oikeisiin töihin :)
Se Ruususen uni on vähän hitaansorttinen kasvamaan ja kukkimaan, mulla kukkii jo tänä vuonna aika runsaasti!
Huoh! syreeninkukat jo maassa.....onneksi on vielä kuitenkin paaaaljon kesää edessäpäinkin!

Tiina kirjoitti...

Annekatariina: Totta :)

Saila: Eiköhän se jää henkiin. Nyt on onneksi ollut viileämpää ja nytkin sataa paraikaa. Alkukesä on auttamattomasti ohi :(

Outi: No voihan räkä, jos istutat suojaavaa puustoa että saisit varjoisampia paikkoja pihalle?

Maarit: Kiitos :)

Suvikummun Marja: Niin sain! :) Ai sä lopettelet jo. En varmaan ehdi tulla sua enää moikkaamaan :/

pioni kirjoitti...

Mukavia lisiä olet saanut puutarhaasi!
Voisin harkita tuota loistosalviaa ruusutarhaani, vaikka pieni laventelikin siinä kyllä talvehti.

Anemone kirjoitti...

Niin kaunista.. Minä olen pariinkin otteeseen istuttanut loistosalviaa, mutta aina se on hiipunut pois - millähän sen saisi viihtymään.. Ja toinenkin kysymys osaavammille, se ruusuista; kun ruusuni pakkaavat kasvamaan niin hiiirveän pitkiksi - teenköhän jotain väärin..

Katja Lammi kirjoitti...

Kyllä sinä voit pian pitää ihan omaa esittelypuutarhaa siellä,kun sulla on noin paljon eri lajeja kasvamassa :)

Minäkin odottelen jakopalaa Sailan juhannuspionista. Se on kyllä nätti.

Hyvä vinkki tuo loistosalvia. Itse en ole saanut koskaan laventelia edes kukkimaan.