2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Toivepostaus: kylvöistä kasvimaalle ja ruukkuihin

Eräs lukijani esitti muutama viikko sitten toiveen, josko voisin kirjoittaa kylvöistä ja taimien hoidosta ja kasvatuksesta. Hän oli innostuksissaan ostanut kaikenlaisia siemeniä, mutta ei oikein tiennyt, miten niiden kanssa pitäisi toimia. Toivottavasti tästä postauksesta on apua :) Kuvituksena viimekesäisiä otoksia hyötykasveista.

 Iisoppi (Hyssopus officinalis)

Kylvöksiä varten on hyvä hankkia kylvömultaa. Se on hiekkapitoisempaa ja paljon kevyemmin lannoitettua kuin vaikkapa tavanomainen kukkamulta. Hennot juuret eivät kestä voimakasta lannoitusta. 

Multa kastellaan ennen siementen kylvämistä. Multa on sopivan kosteaa, kun siitä nyrkissä puristamalla erittyy muutama tippa vettä. Kylvöksiä varten voi talven aikana säästää jogurtti- ja viilipurkkeja tai sitten voi ostaa puutarhamyymälästä tarkoitukseen sopivia purkkeja. Tarjolla on erikokoisia ja näköisiä, muovisista turveruukkuihin. 

 Jalomaarain (Rubus arcticus ssp x. stellarcticus)

Kylvää voi joko hajakylvönä tai suoraan omiin purkkeihin. Hajakylvössä siemenpussin sisältö ripotellaan kylvölaatikkoon ja taimet kasvavat siinä, kunnes niihin on kasvanut sirkkalehtien lisäksi myös ensimmäiset ksavulehdet. Sen jälkeen ne voi koulia omiin ruukkuihin. Siemenpussin takapuolella on yleensä taulukko, josta selviää, vaatiiko kasvi esikasvatusta eli kylvetäänkö se keväällä sisälle purkkiin ja istutetaan alkukesällä ulos kasvamaan vai voiko sen kylvää suoraan avomaalle. Pussin takapuolella on myös ohjeet siitä, milloin kylvetään, pitääkö siemenet peittää ohuella multakerroksella vai itävätkö ne valossa ja miten taimia kannattaa jatkossa hoitaa. Kylvöksiä kastellaan suihkupullolla aamuin illoin. Kastelukannulla kasteltaessa vettä tulee sen verran runsaasti, että siemenet voivat kulkeutua veden mukana purkin reunoille.

 Karukka (Ribes x culverwellii)

Lukijani kyseli myös ruukussa kasvattamisen mahdollisuudesta. Oikeastaan ihan kaikkea voi kasvattaa ruukussa, salaatista perunoihin ja porkkanoihin. Pitää vain valita sopivankokoinen ruukku kullekin kasville, porkkanoille tarpeeksi syvä, jotta ne mahtuvat kunnolla kasvamaan. 

 Luumuja (Prunus)

Kasteluntarve riippuu sekin purkin koosta mutta myös ruukun sijoituspaikasta, kasvista ja säästä noin yleensä. Tässäkin hyvä nyrkkisääntö on tuo ylempänä mainittu, että multa on sopivan kosteaa, kun siitä nyrkkiin puristaessa erittyy muutama tippa vettä. Tätä on tietysti vähän hankalampi käytännössä kokeilla, kun kasvit jo kasvavat mullassa. Silmämääräinen arviointi ja kasvin ulkoisen habituksen tarkastelu yleensä kertovat, tarvitaanko vettä vai ei.

Kirsikkatomaatti (Solanum lycopersicum 'Gardener's Delight')

Nyt on hyvä hetki kylvää esimerkiksi tomaatit ja kurkut, basilikat, tuoksuherneet, kaalit, samettikukat, leijonankidat ja kuukausimansikat. Kuun vaikutuksista en tosin osaa nyt äkkiseltään sanoa, että onko sen suhteen suotuisa hetki, mutta noin muuten ainakin.

Kylvöonnea ja onnistumisen iloa! :)

EDIT: Tässä vielä linkki viimekeväiseen videopostaukseen.

12 kommenttia:

Umpsit kirjoitti...

Kiitos, tästä oli myös mulle apua! :) t. Ei-hortonomi ; D

Reeta kirjoitti...

Hei, linkkaa vielä siihen sun kylvövideoon, sehän oli hyvää oppia kaikille :)

Kukkaiselämää - My flowering life kirjoitti...

Sulla on erikoisia kasvatteja nuo iisopit sun muut. Minulla on normikamaa, mutta ihan liikaa.. Ruusukaalit ovat kylvämättä, vaan kun ei mahdu minnekään.

Susanna kirjoitti...

Olipa herkullisen näköisiä tomaatteja. Säälien katsoin omia tomaatin taimiani eilen kotiinpalatessani äitini luota. Hän oli kylvänyt tomaatit minun jälkeen ja ne nyt ovat jo n. 20 cm korkeita ja tuuheita. Omani ovat hädin tuskin 10 cm, siis parhaimmat :). Että en ole nyt ihan vakuuttunut omalta kohdaltani kuun vaikutuksista, kylvin nimittäin nuo tomaatit kuukalenterin mukaan. Mutta siltikin odotan kesällä satoa saavani. Tai syksyllä... :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitoskiitos paljon tästä postauksesta, ehkä nyt saan siemenet multiin :)

Tiina kirjoitti...

Umpsit: Hyvä! :)

Reeta: Lisäsin linkin :)

Kukkaiselämää: Kaikki kasvit eivät ole omalta pihaltani, esim. tuo karukka on tuttavan pihalta.

Susanna: No, joskos ne siitä kasvaisivat ja tanakoituisivat :)

Anonyymi: Ole hyvä, mukavaa jos tästä oli apua :)

Tiina kirjoitti...

Tämä on varmasti hyödyllinen tietopläjäys aloittelijakylväjille! kuun vaihehan on nyt ihan väärä,mutta niin vain minäkin suoritin toissailtana kylvömaratonin.järkeilin sitä seuraavasti: hädin tuskin mikään itää muutamassa päivässä joten kun kuu alkaa taas kasvaa,suurin osa mun siemenistä on myös itämispisteessä ja niinhän ne kohtaavat sitten toisensa! Loogista,eikö totta ;) Tänään jatkuu kylvömaraton,multa loppui toissailtana kesken...

Tiina kirjoitti...

Toivotaan, että on :) Mä meinaan kans tänään kylvää, kun ostin lisää multaa ja purkkeja, vefit kun on siellä kasvihuoneen vankina.

Sirkka kirjoitti...

Hyvät ohjeet annoit hänelle ken kyseli ja varmasti on kiitollinen sinulle!
Mielenkiintoista seurattavaa kun vihreää pukkaa purkeista ja maastakin pälvipaikoista.
Oletko jo leikannut omppupuita ja pensaita?
Heissulivei, hyvää illanjatkoa!

Tiina kirjoitti...

Kevään merkkien tarkkailu on jännää puuhaa :) Olen leikannut omppupuita, pensaita en vielä, mutta kyllä nekin saavat vähän parturointia varmaankin viikonloppuna. Hyvää illanjatkoa sinnekin!

Katja Lammi kirjoitti...

Oikein hyvä ja hyödyllinen neuvo-postaus!

Tiina kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla :)