2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Puutarhan punaiset ja pinkit

VAROITUS! TÄMÄ ON MARATOONIPOSTAUS!

Huvimajan edustan uusimpia hankintoja on viimekeväinen ostos Vuorelan puutarhalta. Suikeroesikko (Primula pruhoniciana) on puutarhan ensimmäisiä todellisia väriläiskiä. Vai pitäisikö sano oli, tänä keväänä on luvassa taas enemmän sipulikukkien kukintaa, joukossa niitä oikein aikaisiakin. Suikeroesikon kukinta alkaa toukouun puolivälin paikkeilla. 

 Vaaleanpunaiset patjarikot (Saxifraga arendsii) ilahduttavat touko-kesäkuussa. 

Touko-kesäkuu on myös tulppaanien luvattua aikaa.

 Suuri rakkauteni riippakoristeomenapuu 'Royal Beauty' (Malus Purpurea -ryhmä) toukokuun lopussa.

Lamoalppiruusu 'Elviira' (Rhododendron Repens -ryhmä) kukkii samaan aikaan koristeomenapuun kanssa.

Hempeät 'Angelique' -tulppaanit aukeavat kesäkuun alussa yhdessä omenapuiden kukkien kanssa. Nämä ovat ihan lemppareitani!

Kesäkuun alussa huvimajan edustaa värittävät puistoalppiruusu 'Nova Zembla' (Rhododendron Catawbiense- ryhmä) ja laukkaneilikat (Armeria maritima).

 Purppuraomenapuu 'Hopan' (Malus Purpurea -ryhmä) kukinta kesäkuun alussa kruunaa sisäänkäynnin. Nyt puu on tosin erityistarkkailussa, viime kesänä ei kukkinut lainkaan ja edeltävinä vuosina kukinnan väri on ollut aina vain haaleampi. Viime keväänä se sai kalkkia ja kanankakkaa, katsotaan auttaako se mitään.

Jalomaaraimen (Rubus arcticus x subsp. stellatus 'Beata' ja 'Sofia') ruusunpunaiset kukat avautuvat kesäkuun alkupuolella. Jalomaarain on kukkapenkissä maanpeitekasvina. Viime kesänä siinä oli sen verran marjoja, että saatiin maistiaiset. Marjan maku oli hassu, vähän kuin puolukan ja mustikan sekoitus.

 Lisää kesäkuun alun kukkijoita. Marjatanalppiruusu 'Haaga' (Rhododendron Tigerstedtii -ryhmä)...

...kaunikuusama (Lonicera x bella 'Zabelii')...

...ja siperianunikko (Papaver croceum).

Atsalea 'Ruususen uni' (Rhododendron Rustica Mixture -risteymä) juhannuksena.

Juhannuksena avautuvat myös nämä herkät pienet 'Tornionlaaksonruusun' (Rosa majalis 'Tornedal') kukat.

 Korallikeijunkukan (Heuchera sanguinea) leiskuvan punaiset kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle kesäkuun lopussa. 

Punatähtiputkella (Astrantia carniolica x major) on vaatimattomat mutta hyvin intensiivisen väriset kukat. Tämä leviää hyvin siemenestä. Kukinta ajoittuu kesäkuun loppuun.

Verikurjenpolvi (Geranium sanguineum) kukkii vaaleanpuna-violetein kukin läpi koko kesän.

 Kesäkuun lopussa kukkii vuokkopioni (Paeonia officinalis 'Anemoniflora'). Trekolin kunnostustöiden yhteydessä sen juurakko jäi liian syvälle, muutamaan vuoteen se ei ole jaksanut edes lehtiä puskea pintaan. Kevään tullen pitää yrittää löytää se ja istuttaa paremmalle paikalle sopivaan syvyyteen. Kukka on valtavan kaunis, eikös olekin?

Espanjankurjenpolven (Geranium endressii) kukintaa heinäkuun alussa.

 Heinäkuun alkuun ajoittuvat myös mehitähtien (Sempervivum)...

...ja tarhakurtturuusu 'David Thompsonin' kukinta. Tämä tosin jatkaa kukintaa myöhään syksyyn asti.

Mustialanruusu (Rosa 'Minette') liittyy seuraan.

Kiinanpioni 'Alexander Fleming' (Paeonia Lactiflora) heinäkuun alkupäivinä.

Kiinanpioni 'Sarah Bernhardt' (Paeonia Lactiflora) ja keijuangervoja (Spiraea japonica 'Little Princess).

Myös Easy Elegans -ruusu 'Great Wall' innostuu heinäkuussa.

 Ketoneilikan (Dianthus deltoides) upean syvää punaa heinäkuussa.

Kääpiöruusu 'Pink Pins' on uusimpia hankintoja rosarioon. Ruusu on miniatyyrikokoinen ja aivan ihastuttava kukkija!

 Rohtosormustinkukkia (Digitalis purpurea) heinäkuussa.

Neilikkaruusu (Rosa 'F.J. Grootendorst') aloittelee kukintaansa heinäkuun puolivälin tienoilla.

'Hanne' on yksi kestävimpiä ryhmäruusuja (Rosa), mutta tavallisessa puutarhamyymälässä sitä on harvemmin saatavana. Kukinta alkaa heinäkuun puolivälissä ja kestää aika kauan. Kukat ovat valtavan kokoiset ja tuoksuvat.

 Pelargonia (Pelargonium) on kiitollinen kukkija ja niitä meillä onkin joka vuosi kukkalaatikoissa.

Jalohortensia 'Twist'n Shout' (Hydrangea Macrophylla -ryhmä) kukkii heinäkuussa. Tämä yksilö on kukkinut vain kerran, istutusvuonnaan. Edellisvuonna luulin sen jo kuolleen, kunnes joskus heinäkuussa puhkesi muutama lehti. Viime kesänä se teki kyllä kasvua hurjasti (kiitos tehokkaan lannoitukseni, köh...) mutta ei kukkinut. Ei tietenkään, kanankakka on niin typpipitoista ja typpihän kiihdyttää vihreän kasvua, ei niinkään kukita kasveja.

Jalokärhö 'Warszawska Nike' (Clematis Jackmannii -ryhmä) on talvehtinut erinomaisesti hiekkaisessa penkissä huvimajan kulmalla. Viime keväänä löysin silmuja myös maanpäällisistä osista. Korkeutta tämä ei ole juurikaan kasvanut, mutta kukkii uskollisesti joka vuosi muutamalla syvän viininpunaisella kukalla. Kukinta ajoittuu heinäkuun lopulle.

Nepalinhanhikin (Potentilla nepalensis) kukinta alkaa samaan aikaan kuin jalokärhöjen, mutta se kukkii huomattavasti pitempään. Kukkia on vielä myöhään syksyllä eikä se pelästy hallaöitäkään.

Elokuun alkupuolella valamonruusun (Rosa 'Splendens') kukat hehkuvat metsikössä.

 Syyskukkijoita puutarhassani on vielä auttamatta liian vähän. Tässä viimesyksyisiä hankintoja. Jaloangervo 'Montgomery' (Astilbe arendsii)...

 Syysleimu 'Aida' (Phlox paniculata).

Syysmaksaruoho 'Purple Emperor' (Sedum).


Ryhmäruusut aloittelevat kukintaansa heinä-elokuussa ja jatkavat pakkasiin saakka. Tässä 'Leonardo da Vinci'.

Jos luit tänne saakka, olet sitkeä ja intohimoinen puutarhatonttu :D
Jaa miten niin tykkään pinkistä...

21 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Kiitos vaan, tonttupa hyvinkin! Hahaa, juuri ennätin klikata oman maratoonipoistaukseni kesän kukista eetteriin kun täältä löytyi sille kaima :-D
Ihania kukkasia! Apua, en enää muista mitä piti kommentoida (onneksi tän pikku kommentti-ikkunan kanssa postauksen vierittäminen samalla tuossa vierellä on tosi helppoa, vinkki kaikille muille bloggaajille ;-))
Tähän aikaan vuodesta nuo kevään ja alkukesän kuvat saavat sydämen läpättämään. Tuo Angelique-helmililja-omenapuu-pioninverso-yhdistelmä on huippu! Ja huippuihana sävy on punatähtiputkessa. Voi mahroton. Pakko saada -kasvien määrä on valtava. Joskus haaveilen pienestä postimerkkipihasta, mutta eihän sellaista kestäisi kun tila loppuisi hetikesken!
Kiitos Tiina tästä, olet ihana sunnuntain pelastaja!

Tiina kirjoitti...

Enteilevätköhän nämä maratoonipostaukset lähestyvää kevättä kenties :D Oi kamala, ihan hirvittävää, jos olisi postimerkkipiha! Välillä mietin sitäkin että mitä sitten, kun tila loppuu joskus. No, koristekasvien osalta sitä pelkoa ei ole, mutta esimerkiksi vadelmarivistölle ei tahdo löytyä enää sopivaa aurinkoista paikkaa pihasta.

Juu ja arvaas, istutin viime syksynä lisää noita 'Angeliqueita' (taipuuks se noin?), joten näky on vielä astetta sykähdyttävämpi KEVÄÄLLÄÄÄÄÄÄÄ!!!

Okei, nyt yritän koota itseni. Helmikuu on vasta alkanut. On talvi. Siispä rauhoitu, Tiina...

...ei onnistu!

Susanna kirjoitti...

Pinkit kukat on ihania! Aivan ihania kuvia ja kukkia sinulla :)

Kruunuvuokko kirjoitti...

Pinkit kukat ovat minunkin suosikkejani. Kauniita kuvia.

Tiina kirjoitti...

Susanna: Kiitos :) Pinkeissä on sitä jotain ;)

Kruunuvuokko: Kiitos :)

Suvikummun Marja kirjoitti...

Hyvinkin jaksoin loppuun asti ;)
Tuossa puolessa välissä kävi selväksi, että joo, Tiina tykkäsikin pinkistä...
Kaikkia ihanuuksia!
Liikuttavan suloinen tuo "Hanne", niin pikkuinen, juuri ja juuri jaksaa kannatella suuria kukkiaan!
Pelakuut on kyllä ihan parhaita kesäkukkia, jaksavat kukkia koko kesän ja värejä löytyy jokaiseen makuun.
Ihana kukkapostaus kaikkineen, varsinkin juuri nyt, kun katson ulos ikkunasta, mereltä päin näyttää lähestyvän varsin täyteläisen näköinen lumipilvi..yäks!

Laura kirjoitti...

Ja minä ku pääsin loppuun, aloin haikailemaan, että mikskäs tämä nyt tähän loppu. Pinkki - vaaleenpuna on minunki suosikkiväri kukissa, joten todella mielenkiinnolla luin. Kiitos! Minä myös sitä mieltä, että -pakkosaadatuo kasvien lista alkoi taas jatkumaan. Niin, välillä ei taho millään malttaa, että se kevät kurkistelis., iik tosiaan.=) Jospa sitä pääsee jotai siemeniä kohta joskus laittaan, että ei tuu hulluksi.=)

Tiina kirjoitti...

Suvikummun Marja: Hyvä! :D Joo, pinkki ja kaikki purppuraisenpunaiset sävyt on parhaita niin kukissa, vaatteissa kuin sisustuksessakin. Yhdistettynä muihin väreihin tietty, ettei nyt ihan äklömakeeksi mene. Yök, ei mitään täyteläisiä lumipilviä!

Laura: No voi ei :D Mutta lupaan, että pinkkejä kukkia saadaan ihailla paaaaljon lisää, kunhan tuo perhanan lumi sulaa ja lämpötila vähän nousee... Mä kylvin jo muutamat siemenet ja osa oli jo itänyt. Ihania pieniä vihreitä alkuja! :)

Eija kirjoitti...

Aah mitä kukkasia!
Mun "puutarha" on jäänyt tosi vähälle hoidolle ja ainut perennapenkkini jäi sateisen kesän jälkeen aika huonoon kuntoon. Mutta aina se on yhtä jännittävää seurata, että mitähän sieltä oikein nousee!

Tiina kirjoitti...

Silmä lepää kauniissa kukissa :) Kasvun ihme on aina yhtä jännää seurattavaa. Parhaillaan ikkunalaudalla ekat kylvöt. Osa jo itänyt, osaa vielä odottelen.

Cheri kirjoitti...

Upea kuva vuokkopionista. Kääpiöruusu tuntuu houkuttelevalta, suloinen.

Tiina kirjoitti...

Harmi vain, että se jäi trekolin kunnostustöissä jonnekin multakerroksen uumeniin. Arkeologiset kaivaukset alkakoon heti kevään tullen :) Tuo kääpiöruusu on niin ihanan suloinen pikkuruusunen!

Katja Lammi kirjoitti...

Pinkki on ehdottomasti paras ja kaunein kukkien väri!

Kuinkahan isoa pihaa oikein vaadittaisiin,jotta sinne pystyisi istuttamaan kaikki kasvit joita itselleen haluaa ;)

Tiina kirjoitti...

Luulenpa, että nälkä kasvais syödessä ja mikään ei enää riittäis :D

pioni kirjoitti...

Ihana maratooni, kyllähän tällaisen helposti jaksaa;)
Varsinkin kun on niin kauniita maisemia matkan varrella!

My life kirjoitti...

Minunkin suosikkejani ovat pinkit ja lilat kukat.

Piia Anneli kirjoitti...

Jaa että jaksoin, minähän ahmin loppuun asti! Blogit ovat niin ihania, kuin eläviä puutarhakirjoja, joiden sisältö on aina yhtä yllätävää. Löysin tänne blogiisi vasta tänään ja taidan jäädä lueskelemaan pidemmäksi aikaa. Paljon joukossa oli omiakin suosikkeja ja poimin talteen kääpiöruusun nimen, se kun vaikutti harvinaisen hurmaavalta!

~ Piia Anneli / annelivia

Tiina kirjoitti...

Pioni: Hyvä! :) Eihän tämän paha pitäisi olla, ainakaan aiheeseen hurahtaneille ;)

My life: Ne ovat kyllä niin kauniita :)

Piia Anneli: Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt :)

Sametti Hortensia kirjoitti...

Maratoonipostaukset on just kivoja, kiitos! Roosa on kyllä niin sun väri, aivan ihana. Anqeliquet on ainakin mulla monivuotisia, siitäkin vielä mahtavia. Ja nyt taas -kiitos Sinun- muistin, että haluaisin tuollaisen neilikkaruusun :)

Tiina kirjoitti...

Kiva :) Kyllä, pinkki on mun väri vähän kaikessa :) Neilikkaruusut myös ihania, keväällä vaan metsästämään taimimyymälästä!

maatuska kirjoitti...

Ei ollut edes vaikeaa päästä loppuun saakka;) Kukat on ihania ja kuinka niistä nauttiikaa, tähän aikaan vuodesta....edes kuvissa.