2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

perjantai 25. tammikuuta 2013

Puutarhan siniset ja violetit

Näitä puutarhan kukkijoita eri värikategorioissa on esitelty muutamissa blogeissa ja minäkin liityn nyt joukkoon aloittaen sinikukkaisista kasveista. Koska puutarhassani on vielä varsin pieni valikoima sipulikukkia, aloitamme keväisen kukkaloiston toukokuun alusta ja helmililjoista. Ai niin! Blogiini on viime aikoina tupsahdellut paljon uusia lukijoita, joten lienee paikallaan kertoa heillekin, että puutarhani on vanhempieni rintamamiestalon pihassa, täällä meidän meren tuntumassa olevassa pihassa en kasveja kasvata, sillä asumme tässä vain vuokralla.

Toukokuun ensimmäisinä päivinä helmililjat (Muscari armeniacum) alkavat tosissaan puskea kukkaa ja viikon kuluessa ne ovat täydessä loistossaan. 

Nämä helmililjat ovat suoraan puutarhamyymälän hyllyltä ja ovat siksi kukassa jo tässä huhtikuussa otetussa kuvassa yhdessä orvokkien kanssa. Myös tuo patjarikko on uusi ostos, siksi sekin on kukassa jo vähän etuajassa.

Orvokkeja (Viola) löytyy myös sinisen sävyissä.

Heti toukokuun alussa kevätkaihonkukkien (Omphalodes verna) sininen matto peittää ruusupensaan alustaa altaan reunalla. Tämä on vallan ihastuttava maanpeitekasvi ja leviää mukavasti rönsyistä. Tätä täytyy lisäillä useampaankin paikkaan puutarhassa.

Alppikärhö (Clematis alpina) täydessä kukassa toukokuun puolivälissä.

Alppikärhön kera kukkivat myös tarhakylmänkukat (Pulsatilla vulgaris). Nämä taimet ovat vastaistutettuja, kuva on edelliskeväältä.

Toukokuun lopussa herttavuorenkilvet (Bergenia cordifolia) aloittaa kukintansa. Vuorenkilvet ovat maailman helppohoitoisimpia ja vähään tyytyviä perennoja, jotka ovat kaiken lisäksi vielä ikivhreitäkin. En ymmärrä, miksi näitä niin kovasti inhotaan.

 Kesäkuun alun huumaa tarjoilee pihasyreeni (Syringa vulgaris).

Kun syreeni on jo täydessä kukassa, alkaa puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum' (Rhododendron) availla ensimmäisiä männynkävyn kokoisia kukkanuppujaan...

...samoin kuin ukkolaukka 'Purple Sensation' (Allium hollandicum).

Kesäkuun alkupuolella avautuvat komelupiinit (Lupinus polyphyllus) eri sinisen ja violetin sävyissä. Ne ovat medenkerääjien suosiossa.

Kirjavalehtinen pikkutalvio (Vinca minor 'Illumination') on ihastuttava maanpeiteperenna.

Samaan aikaan kukkii myös kivikkokilkka (Cymbalaria pallida) hennon siniliiloin kukin.

Tarhakurjenpolven (Geranium x magnificum) siniviolettia juhannukspäivänä.

 Siperiankurjenmiekka (iris sibirica) valloittaa syvänsinisellä kukinnallaan kesäkuun loppupuolella.

 Samaan aikaan myös rönsyakankaali (Ajuga reptans) peittää maata sinisillä, hieman lehdistön yläpuolelle kohoavilla kukkavainoillaan.

Mirrinminttu (Nepeta x faassenii) kukkii läpi koko kesän, mutta täyteläisimmillään sen kukinta on kesäkuun lopulla.

Vuohenkelloja (Campanula rapunculoides) on vähän joka puolella puutarhaa ja niitä on mahdoton kitkeä kokonaan pois. Ja miksi pitäisikään, onhan ne ihania!

 Heinäkuussa hehkuvat loistosalviat (Salvia x sylvestris) seuranaan kiinanpionit.

Kasvihuoneen vieressä puolestaan kukoistaa iisoppi (Hyssopus officinalis).

Tein vanhan pumppukaivon ympärille pionipenkin viime kesänä. Kääntäessäni maata jätin kaivonrenkaan viereen kaistaleen maata, koska muistini mukaan siinä oli joskus kukkinut jotain kellokukkia. Ja muistin ihan oikein. Heinäkuussa kukkivat nämä ihastuttavat kurjenkellot (Campanula persicifolia).

Elokuu on kuunliljojen (Hosta) aikaa.

Elokuun alussa 'Jackmanii' -kärhö (Clematis Jackmannii -ryhmä) antaa omenapuulle uudenlaisen ilmeen.

Tämä 'Blue Angel' -jalokärhö (Clematis Jackmannii -ryhmä) puolestaan tavoittelee 'Pekka' -omenapuun oksia huvimajan edessä.

Itsestäänkylväytyneet orvokit (Viola) aloittelevat kukintaa elokuulla ja jatkavat aina pakkasiin asti.

Mukavaa viikonloppua!

9 kommenttia:

Ruususuun äiti kirjoitti...

Oijoi mitä ihania!!! Ei enää malttaisi odottaa yhtään.. :D Mukavaa viikonloppua myös!

Maria kirjoitti...

Minäkin haluan antaa erityismaininnan vuorenkilvelle. Hyvällä paikalla kasvaessaan koko kasvusto on hieno. Heräsin itsekin vuorenkilven kukan kauneudelle vasta viime keväänä; silloin se on erityisen paikkansa ansaitseva kasvi, kun muita kukkijoita ei ole vielä kilvaksi asti. Ja englantilaisissa puutarhalehdissä kasvi on edustettuna yllättävän usein, se ei siis ole sielläkään mikään onneton hylkiö. Nuo kurjenkellot ovat tosiaan ihastuttavia ja paikka kaivonrenkaan kupeessa on kaunis. Suloisen väriset orvokit myös.

pirjo kirjoitti...

Kauniita.
Violetti on yksi lempivärini :)

Katja Lammi kirjoitti...

Minäkin oon aina ihmetellyt vuorenkilpien halveksuntaa;terveinä isoina kasvustoina ne ovat hyvännäköisiä kasveja ja kukkakin on kaunis :)

Mukavat viikonloput sinne Luvialle!

Tiina kirjoitti...

Ruususuun äiti: Ei malttaiskaan :D

Maria: No niin, vuorenkilpien maine ylös siis!

Pirjo: Kiitos :)

Katja: No niinpä. Onneksi meitä tykkääjiakin on :) Kuin myös sinne!

pioni kirjoitti...

Mukavaa kun liityit joukkoon, nämä väripostaukset on kiva juttu. Ihania sinisävyisiä kukkia löytyy pihaltasi, tai vanhempiesi pihalta;)

Tiina kirjoitti...

Jep :) Tarkennan: vanhempien tontti, mun puutarha ;D

Sirkka kirjoitti...

Ompa ihastuttavaa katsella näin talven keskellä kukkia ulkona puutarhassa. Pian se kevät se tulee muuten aina yllättävän pian, niinkuin joulukin:) Mutta keväällä kun ne ensimmäiset sipulikukat pilkistävät maasta niin voi sitä Onnen tunnetta!
Kyllä varmasti vanhemmasi ovat myös Onnessaan kun olet istuttanut heidän tontilleen kauniita kukkijoita ja sinä kaunein kukka olet niitä hoitamassa<3
Onnea puutarhallesi sinulla on paljon kauniita kukkia jokaiselle kuukaudelle, joita hoivata ilolla!:)

Tiina kirjoitti...

Kuvat piristävät mieltä, kun ulkona on taivas harmaa ja sataa lunta taivaan täydeltä. Oma mieleni on jo ihan virittynyt kevääseen, vielä pitäis jaksaa vähän odottaa :/