2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Puutarhan keltaiset ja oranssit

Nämä kaksi väriä niputetaan yhteen, koska niitä on puutarhassani niin niukasti. Eivät siis kuulu suosikkiväreihini... paitsi jos niitä on yhdistelty onnistuneesti joidenkin toisten värisävyjen kanssa.

Japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) puhkeaa kukkaan toukokuun puolivälin tienoilla. Mulla on näitä kaksi pensasta, joista toinen kukkii noin viikkoa paria aiemmin kuin kaverinsa. Näin on joka vuosi, ehkä ne ovat eri lajiketta tai jotain... En oikein keksi muutakaan selitystä, koska kasvavat vieretysten.

'Monsella' -tulppaanit (Tulipa gesneriana, kerrannaiset aikaiset) toukokuun lopulla huvimajan edessä. Nämä on istutettu vähän harvaan, mutta eipä hätää, kunhan kevät koittaa niin ne saavat kaverikseen syksyllä maahan kaivamani punaiset darwintulppaanit. 'Monselloissa' on häivähdys punaista terälehdissä, joten ne sopivat hyvin yhteen darwinien kanssa.

 Toukokuun loppupuolella avautuvat räiskyvän väriset papukaijatulppaanit (Tulipa gesneriana), niiden aluskasvina rönsyansikkaa (Waldsteinia ternata).

Unikot valloittavat kukinnallaan pitkin kesää. Ne siementävät hyvin ja niitä putkahtelee milloin mistäkin, mutta se ei haittaa - päinvastoin. Pieni villiys on hyvästä.

Keltamaksaruoho (Sedum acre) availee vaatimattomia tähdenmallisia kukkiaan kivikkopenkissä kesäkuun puolivälin tienoilla.

Samettikukat (Tagetes) ovat jo vakiokalustoa, sillä niiden kasvattaminen siemenestä on niin helppoa ja varmaa.

Jättipoimulehden (Alchemilla mollis) kukat ovat nupulla limenvihreitä ja aukinaisina haalean keltaisia.

Kesäkulleroiden (Trollius chinensis) kukkapalluroita rosariossa kesäkuun lopulla.

Niittyleinikit (Ranunculus acris) saavat kukkia rauhassa vanhan pottumaan päädyssä.

Kuunliljojen kaverina tarha-alpia (Lysimachia punctata) heinäkuussa.

Suikero-alpin (Lysimachia nummularia) vaatimatonta kukintaa heinäkuun lopulla.

Elokuun alussa köynnöskrassit (Tropaeolum majus) piristävät kasvimaata kullankeltaisella kukkaryöpyllään.

Kellarissa talvensa viettävä 'Peace' -ruusu (Rosa Teeristeymäryhmä) ilahduttaa tuoksuvilla kämmenen kokoisilla kukilla elokuun puolivälin paikkeilla.

Lyhtykoison (Physalis alkekengi) oransseja lyhtyjä elokuun lopussa.

9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Punaiset, orannssit ja keltaiset ovat tosiaan 'kova pala' monelle puutarhan omistajalle :)
Itse jarruttelen edelleen punaisten ja oranssien kanssa, mutta keltainen on saanut vankkumattoman sijansa puutarhassani. Yhdistely vaatii vähän harkintaa, mutta onnistuessaan palkitsee. Jättipoimulehdestä on tullut yksi suosikkini perennapenkkien 'C-vitamiinina' ja tykkään myös keltaisista tulppaaneista. Ihania ovat myös nuo sinun unikot ja niittyleinikki, sijansa silläkin!

Suvikummun Marja kirjoitti...

Syrjityssä asemassa tosiaan ovat varsinkin keltaiset kukat..
Minullakin taitaa olla ainoastaan jättipoimulehteä, ja sehän onkin melkein limen värinen ;)
No, on muutama keltainen siperianunikkokin eksynyt pihalle.

Peace on kyllä upea, mutta siitäkin tulee melkein vaaleanpunainen, kun kukka vanhenee...

Oikein mukavaa tammikuun viimeistä viikkoa sinulle :)

Tiina kirjoitti...

Maria: Niin on :) Sun puutarhassa onkin onnistuneita yhdistelmiä keltaisesta muiden värien kanssa!! Jättipoimulehti on ihan yksi ykkösperennoja, on nopea kasvamaan, helppo lisätä siemenstä tai jakamalla, kaunis kukkien kanssa ja ilman kukkia...

Suvikummun Marja: No näin on :) Unikot ovat niin herkkiä ja pienoisia, että kyllä niitä saa olla väripilkkuina siellä täällä. Mukavia tammikuun loppupäiviä myös sinne etelään :P

Katja Lammi kirjoitti...

Onpas upean näköinen tuo kullero. Kyllä mullakin muutamia oransseja ja keltaisia kukia pihassani on,vaikka eivät ihan suosikkiväreihini kuulukaan...
Mutta esim. auringonkukissa,kehäkukissa tai unikoissa tuo keltainen väri ei haittaa ollenkaan.

ansa kirjoitti...

Niin..keltainen tuntuu hieman vaikealta mutta syksymmällä se sitten näyttääkin ihan hyvältä ja syyskukkijoissahan sitä väriä riittää, ehkäpä syksyn ruska ja valon väri ja varjot pehmentävät keltaisenkin..

pioni kirjoitti...

Mukavia väriläiskiähän nuo keltaiset ja oranssit ovat, meilläkin niitä löytyy muutama;)

Tiina kirjoitti...

Katja: Niin on :) Postauksen kuvia valkatessani ihan ihmettelin, että no onpas mulla silti aika monta tän väristä kasvia, vaikken keltaisen tai oranssin ystävä olekaan. Paikassaan ja oikeiden kasvien rinnalla kuitenkin toimivat.

Ansa: No juu, se on kyllä totta! Mut syksyllä se ei ehkä osu silmiinkään niin selvästi kuin kesällä... Kun syksyllä on ruskaa ja sopivia värisävyjä ympäröivä luonto täynnänsä.

Pioni: On ne, paikassaan :D

Cheri kirjoitti...

Minun ruusukvittenini teki vain yhden kukan viime kesänä, ensimmäisensä. Siirsin sen toiseen paikkaan ja toivon että se jaksaa kukoistaa ensi kesänä.

Tiina kirjoitti...

Kyllä se siitä lähtee! Millaisessa paikassa se oli ja millaiseen sen siirsit?