2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

torstai 17. tammikuuta 2013

11 kysymystä puutarhasta

Karolinan puutarhan ihana emäntä Karolina lähetti haasteen, jossa vastataan 11 puutarha-aiheiseen kysymykseen ja keksitään itse uudet kysymykset, jotka lähetetään eteenpäin.
Karolinan kysymykset:

1. Mikä on puutarhasi lempipaikka?
Tykkään kyllä ihan koko puutarhasta, mutta vanha ja trekoli ja huvimajan ympäristö ovat valmiimmat osat, niistä pidän kovasti. Ensi keväänä huvimajan ympärillä on taas uutta ihmeteltävää, kun syksyllä istutetut sipulit puskevat maasta ja puhkeavat kukkaan.

2. Miten hankit puutarhaasi kasveja (ostamalla/jakamalla/kylvämällä/taimenvaihdosta)?

Ylivoimaisesti eniten hankin ostamalla. Pieniä määriä kasvatan siemenestä, mutta rajalliset taimikasvatustilat pakottavat kylvämään maltillisesti. Osa kasveista on jo niin isoja, että niitä pystyy jakamaan.


3. Millä puutarhasi kasvilla on eniten tunnearvoa?

Vanhoilla kasveilla, jotka mummuni on istuttanut. Näitä ovat myskimalvat, arovuokot, kielot, syreenit ja idänvirpiangervo. Viime kesänä löysin myös yhden akileijan ja esikoita.

4. Mikä on seuraava projekti puutarhassasi?

Uusien perennapenkkien teko, rosarion laajentaminen ja jos budjetti antaa myöten, aion naputella sinne noppakivistä käytävän.

5. Miten kuvailisit puutarhaasi ? Romanttinen -, moderni -, perinne- , muu puutarha?

Sekoitus romantiikkaa ja perinnettä.


6. Mikä on puutarhasi riesa?

Juolavehnä, joka on vallannut koko vanhan perunamaan. Sitä vastaan taistelen käyttämällä katteita ja näin yritän tukahduttaa kasvuston pikkuhiljaa pala palalta.

7.Millainen on paras puutarhapäiväsi?

Lämmin, aurinkoinen, ei paarmoja tai hyttysiä. Paras puutarhapäivä on myös töistä kokonaan vapaa ja saan olla aamusta iltaan pihalla. Parhaan puutarhapäivän kruunaavat kauniina kukkivat kasvit.

8.Kuinka monta tuntia viikossa käytät aikaa puutarhan hoitoon parhaana puutarha-aikana?

Hmm... Aika paha. En juurikaan katsele kelloa puutarhahommia tehdessäni. Vastaan siis ympäripyöreästi, että olen joka päivä useita tunteja puutarhassa.


9. Parhain puutarhakirjasi?

Ei ole olemassa vain yhtä parasta puutarhakirjaa. Tällä hetkellä suosikkini on Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit, jonka aion käydä lähipäivinä lunastamassa itselleni synttärilahjaksi saamillani rahoilla.

10. Mikä sai sinut tänään hymyilemään?

Niki ja kissat saavat aina hymyn huulille. Pikkusiskon onnittelulaulu puhelimessa sai myös hymyilemään heti aamulla. (Tämä postaus on kirjoitettu 13.1.)


11. Mitkä ovat parhaat puutarhavinkkisi?

Puutarha ei tule valmiiksi yhdessä kesässä. Eikä kahdessa eikä kolmessa. Riippuu tietysti, kuinka isosta tai pienestä puutarhasta puhutaan. Yhtä kaikki puutarhanhoito ei ole kiireisen ja malttamattoman hommaa tai sitten pitää ainakin opetella olemaan kärsivällisempi. Kasvitkaan eivät kasva yhdessä kesässä koko mittaansa, joten ei parane hötkyillä. Puutarhaa on hyvä laitella pala kerrallaan eikä ottaa tavoitteeksi saada puolen hehtaarin pihamaata yhden kasvukauden aikana valmiiksi. 

Karolinalla oli niin hyviä kysymyksiä, että apinoin niistä osan omaan kysymyspatteriini.
Tässä uudet kysymykset:
1. Mikä on puutarhasi lempipaikka? 
2. Miten hankit puutarhaasi kasveja? (ostamalla/jakamalla/kylvämällä/taimivaihdosta?)
3. Ostatko taimet useimmiten puutarhamyymälästä, taimistolta, netistä?
4. Mitä työkaluja käytät eniten puutarhassasi?
5. Millaisia jalkineita käytät puutarhahommissa?
6. Millainen on paras puutarhapäiväsi?
7. Kuinka monta tuntia viikossa käytät aikaa puutarhanhoitoon  parhaimpana puutarha-aikana?
8. Mikä on seuraava projekti puutarhassasi?
9. Kuvaile kolmella adjektiivilla millainen puutarhuri olet.
10. Käytkö puutarhamessuilla?
11. Montako puutarhakirjaa kirjahyllystäsi löytyy?

Tämä haaste lähtee Sailalle, Marialle, Tiinalle, Marjalle, Heidille ja Pionille.

9 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

ihana postaus <3 Puutarhanhoito jos mikä opettaa kärsivällisyyttä,nimim entinen hetimullekaikkitännenyt-henkilö;) kiitos haasteesta,tätä on tosi mukava tehdä useampaankin kertaan,kun kysymykset vaihtuu ja saa miettiä aina uusia juttuja:)

Tiina kirjoitti...

No niin opettaa :) Nää on niin kivoja, ettei mua ainakaan haittaa, vaikka useampaankin kysymyssarjaan vastailisi :)

Saila kirjoitti...

Haa, kiva, ihanaa, puutarha-aiheisia kysymyksiä :-D
Minustakin puutarhanhoito opettaa kärsivällisyyttä, samoin kuin myös neulominen, sellaista, että tärkeintä on se tekemisen ilo ilman, että otsassa jyskyttää ajatus, että pitää saada pian valmista.
Tuo ajankäyttökysymys on kyllä haastava!
Vastailen näihin ja toisen Tiinan kysymyksiin heti kunhan kerkiän vähän miettiä.

Tiina kirjoitti...

Kaikenlaiset käsityöt vaativat pitkää pinnaa. Huomasin että olit jo saanut tämän kertaalleen, mut nyt on vähän eri kysymykset enkä usko, että panet pahaksesi vastailla tämän tyyppisiin kysymyksiin toisenkin kerran :)

Suvikummun Marja kirjoitti...

Kivaa, kiitos!
Ryhdyn miettimään vastauksia (ja hakemaan niihin sopivia kuvia, jess!)
Nyt en (ehkä) mieti vastauksia niin kauan kuin viimeksi ;)

Katja Lammi kirjoitti...

Se on kyllä totta,että hätäisen odottelijan hommaa tämä pihanlaittelu ei ole;ainkaan ilman paksua lompakkoa :)
Mulla pakkaa välillä olemaan niin,että kaiken pitäisi tapahtua nyt heti,mutta käsityöt ja tämä puutarhastelu on opettanut hiukan malttamaan sitä omaa mieltään.

No,kevättäkin tässä jo malttamattomana odottelen,mutta se ei varmaan ole huono juttu :)

Tiina kirjoitti...

Suvikummun Marja: Jes! :D

Katja: Niin. Musta olis silti suorastaan kauheeta, jos toteaisin ensimmäisen kesän tultua päätökseensä että "valmis!" Mitä mä sit tekisin?? Kevään malttamaton odotus, se on täysin sallittua! :)

pioni kirjoitti...

Kiitos haasteesta.
Onneksi puutarhassa riittää aina suunnittelemasta ja toteuttamista;)

Tiina kirjoitti...

Ole hyvä :) Niinpä!