2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

torstai 13. joulukuuta 2012

Tarinoita menneiltä vuosilta

Tänään postilaatikossa odotti koululaisten toimittama Luvian Joulu 2012 -lehti, josta bongasin tutun henkilön kirjoituksen. Leila Kaunisto, jonka pihasta nämä kuvat ovat ja jonka puutarhan esittelin ensimmäisessä Oma Piha -jutussani, muistelee kouluvuosiaan Luvian murttel. Sain luvan lainata juttua blogiini. Samalla pieniä maistiaisia Leilan puutarhasta!


HALLIKAISEN KOULUS

Ester Hallikaine ol opettajan Mikola alakoulus ko mää meni sin ensmäisel luakal vuan 1947. Hän ol tul Mikola jo 1925 ja koulu pidetti sillo Eevastin punases rivis. Häne ensmäissi oppilaitas on viäl kaks elos, toine asu Laitilas ja toine Luvial. Meijä äitiki ol samoi oppilat, mut hänt ei ol enä. Niit oppilait ol Lemlahdelt, Mikolast ja Peränkyläst.

 Mikola uutte alakoulu mentti 1928 ja Hallikaine opet 38 vuat. Siäl Hallikaise luakas ol 30 mukula ja hän opet meit kaikki. Ei tarvit mittän koulkurattorei eik opinno-ohjaji eik avustaji ja kaik mel lukema ovetti ja jollaintaval laskemanki se Ojala laskuopi jälkke.

Tämä Efraim Ojalan perhe ol suvisi Laitilas Soukasten kyläs ja senaikkase kyläläise ovap puhellu et hänel ol kaks flikka ja heil ol fiinis suvihamep pääl ja hatup pääs, frilloi ja rusetei, ko he paserasiva Soukasten kyläraitil. Sitä talo o ny remontteerat Soukasten kylätaloks. Tämä men vähä siut Hallikaise, mut ko se laskuop o niin tärkki.

 No sit piirustustunnil opettaja toi omi kapinoitas malliks, peili ja rario ja semmossi. Sitä hänen peiliäs on ainakin piirret vuaskaupal. Hän annoi sen peilin muul ko hän muut Mikkeli. Koulurariot käyttin kuulustelemas opettajan pualel. Istuttin rinkis kamarin laattial ja kuulustelttin harttast. Ne ol kivoi ohjelmi ja ne alkoi ain kel 10.10.

Kaikki kiva hän keksei. Vapu erel hän toi simapulloi eteisen puulooran pääl ja mes sai ihmetel ko rusinak karasivap pullos ettitakasi. Emmää muist et sillo mittä semmost sima olis teht, mut hän teki.

 Sit hän näyt jottain kuvi. Kartta ol valkokankkan ja semmoses tokkoses ol lamp sisäl ja siin valu. Sen tokkosen siul ol putki ja siin klasi ja sit postikort panttin ylösalasin johonkki rakkon ja men näi sen kuva oikkinpäi siin kartal.

Keväl tehtin retki Rajakalliol, Eorjoe rajal, kattoman ko näsiä kukost. Ei kukka ol semmostaka nähny. Jalkasi mentti ja viäl vanha tiät. Kyl ny viäräis pirssiautol!

 Ja se Esterin päev ol toukokuus. Mem meni aamust aikasi laolama opettajal. Hän ol pistän pulpetip pööriks, valkoset tuukip pööril ja juamklasi. Trahteerin ol piänileippi ja mehu. Koulu ei sen paremmin ol sinä päevän, juhlitti vaa.

Yhten vuan mää muistan, ko niit laului ko opettajal laoletti, käytti harjottelemas Vaarase saunas. Istutti sauna laol ja Seittose Liis meit harjotti.

Kevätjuhlat ol näytelmä ja runoi ja laului. Mek koristeli luaka, naru panttin katton kulmast kulma, metäst haetti viherjäissi varvui ja pistetti naruihi killuma. Ojanpyärtänöilt kukkassi vaaseihi.

Syksyl mentti Lemlahde metäl pualasel, sin Valkkiavasaran kiven paikkeil. Ettes semmosest kivest mittän tiä, mut se o maamerk Mikola ja Lemlahde välil. Jalkasi sinneki mentti ja nep pualase annetti yläkoulun keittola.

Eevastin pellolt oltti nisuntähki kokkomas. Ne sirottin knipuihi narul kii, katkasti varre ja pantti säkki. Eevastil ne kai sit tappuroitti ja tehti myllys jaohoi. Jouljuhlas saattin pulla ruskias paperpussis. Ei ol nisune jälkke nii hyvält maistun ko sitä siält pussist nipistelttin piäni palassi suuhu. 

Jouljuhla ol ain ehtoste kuure aikka. Siäl ol pari näytelmä ja tonttuleikei, Soihdut sammuu ja muita. Opettaja ol meijän kans piiris pyärimäs ja laolamas. Ja tiätyst tul Joulpukki. Me kirjotin toisillen joulkortei ja osotten paikal luk "Kuusijuhlassa" taik "Täällä" taik "Käteen".

Sit se ruaka, ei ol montta sortti: perunoit ja soossi, kaorankryynpuuro pualassopan kans, sualpualikkoi ja kirnpiimä, papusoppa, ja jottai velliäki. Sen mää muistan et se pualassop ol aika muikkia. Voileevä ja maitopullo ol ittel ja kaffel ja veit, et saattin kuari perunoit ja sualpualikkoi, ja tooppi ol sitä kirnupiimä varte. Koulus ol lusik ja se emalkuppi.

Myähemmäs vaihes opettaja ost mopon, Comet -merkkise. Sil hän hurist pitäjäl asioilles ja piänen kolarinki hän jourui Turhuurentoril. Ei hän mikkä vanha-aikkane ikäneito ollu, ei Mikolas kukka muu naisihmine mopol ajan.

Ja sit joskus siält opettajan porstost tul tupaki sau haju. Ei siit paljo uskallet puhhu, mitä vähä kuhisti.

Siält koulust on ihan kivoi muistoi, se luak ol kaunis, suure moniruuttusek klasi lounassenpäi ja omenpuit klasin takan. Piha ol tasane, puit ja puski ympäril ja me oli siäl ko Herrankukkaros.

Tämmössi muistoi Mikola Hallikaise koulust 65 vuaren takka.

Millaisia koulumuistoja sinulla on?

4 kommenttia:

AnnaW kirjoitti...

Ei koulumuistoista sen enempää ... mut ai et ku tuli kotone olo, vaik mää prätkytänki Haliko murttel :)

Katja Lammi kirjoitti...

On kyllä niin mainio murre sekä kuunnella että lukea :)

Pihassa onkin paljon kivoja yksityiskohtia,jotka pistivät silmään, kuten tuo koirapatsas sekä hieno ikkunanpoka seinällä;ilmeisesti köynnöksen kiipeiltävänä?
Alakuvan penkki <3

Minä olin sellainen suorasukainen koululainen ja ilmaisin mielipiteeni asiasta kuin asiasta opettajien moitteista huolimatta;sen takia taitaa päälimäisenä olla tunne,että olin aina jonkinlaisessa pulassa;ainakin opettajien kanssa ;)

Tiina kirjoitti...

AnnaW: Vai semmost :) Kyl tämä länsranniko murre aikalai samalaist pakka olema, piänil vivahre-eroil ;)

Katja: Jep :) Tuolla pihassa on silmänruokaa, emäntä on intohimoinen puutarhaihminen. Mä taisin olla kouluaikoihin sitten sun täydellinen vastakohta, hiljainen ja mukautuvainen, kapinoin vain hiljaa omassa mielessäni. Iän myötä se räväkkyyskin on tullut :P

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Mulle tulee näin joulun alla mieleen koulun joulujuhla, kun meillä oppilailla oli pahvit (joissa kirjaimet) edessämme. Kirjaimista muodostui sana, mutta minun kirjaimeni oli mennyt ylösalaisin. Opettaja viittilöi äkäisen näköisenä kunnes tajusin kääntää pahvin (kirjaimen) oikein päin. :D