2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

torstai 25. lokakuuta 2012

Raekuurojen välissä

 Ulkosaunan verannan eteen tekemäni pieni kivikkopuutarha on rehevöitynyt kostean loppukesän ja syksyn ansiosta ja kasvit näyttävät oikein hyvinvoivilta. Kangasajuruoho on kasvanut hyvin ja isorikkojen lehtiruusukkeet ovat voimistuneet. Toivottavasti mehitähdet talvehtivat hyvin, taimien nimilapuissa ei ollut lajiketta mainittuna. Maa on kuivaa tomua ja räystäs estää sadeveden pääsyn kivijalan tuntumaan.

 Pikkupakkanen ja raekuuro saivat tarttumaan lapioon ja istutin taimia maahan. Taustalla näkyy kaksi kultahumalan tainta, jotka istutin tänään. Mummulla kasvoi tässä humala, se viihtyi paikassa mainiosti ainakin mitä vanhoista valokuvista voi päätellä.

 Saku Sammakon lumpeenlehti on kiilautunut altaan reunalle jääriitteen sekaan.

 Onko tämä nyt sitten ensilumi?

 Marjatanalppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt' pääsi autotallin taakse. Se on vaihtanut jo talvilookkiin ja odottaa lumentuloa lehdet supussa. Vähän on taimi aneemisen värinen, ehkä se siitä, kunhan juurtuu ja pääsee kunnolla kasvuun. Kaksi eilisessä postauksessa vilahtanutta alppiruusua ovat tuolla pylvästuijien takana.

Lamoherukat ovat jo vaikka miten pitkään odotelleet pääsevänsä pois purkista. Näitä on kolme kappaletta ja istutin ne pallotuijien lomaan. Peittävät sitten maanpinnan ja ne voi joskus myöhemmin siirtää muualle, kun pallotuijat ovat kasvaneet isommiksi. Lamoherukoissa on monia hyviä puolia. Ovat nopeakasvuisia ja vaatimattomia, puhkeavat aikaisin keväällä lehteen ja leiskuvat syksyllä upeassa punaisessa asussa.

Selailin tänään puutarhakuvia menneeltä kesältä etsiessäni kuvamateriaalia lehtijuttuun. Oih ja voih, siellä niitä oli. Ruusuja ja pioneita. Pitänee mennä nettiin kuolaamaan pionikuvia ja mielikuvitusshoppailla. Mulla on jo muutama paikka tiedossa pioneille, sinikatajat saavat väistyä! Mitenhän tässä jaksaa tämä talven pitkän odottelun...

Nyt iso mukillinen glögiä ja palaan takaisin kesätunnelmiin.

Ihanaa torstaita!

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Voi että, olisikin ihanaa siirtyä heti kevätistutuskauteen! Tai heti sitten kun olen ensin saanut loput sipulit istutettua. Onneksi ensi viikolla tulee taas +8 astetta tai jotain.
Lamoherukat on minullakin ostoslistalla, kun kekkasin, että niitä täytyy laittaa tulevan hedelmätarhan yläreunaan, missä on jyrkkä luiska, siinä on nokkosta ja vadelmaa joita olen kurittanut viikatteella, mutta tilalle tarvitaan muuta. Tänä vuonna istutettu lamohietakirsikka on melkin syöty, kun en muistanut laittaa sille peuraverkkoa. Mur! Peurat ehkä syövät herukoitakin, ainakin musta- ja kultaherukan lehdet ovat niille maistuneet.
Ihanasti kukkii vielä joku orvokki(?) tuolla saunaneduspuutarhassa!

J kirjoitti...

Ei mitään kesätunnelmia, vaan talvitunnelmia! 8)

Suvikummun Marja kirjoitti...

Kummasti nuo ensimmäiset lumihiutaleet saavat liikettä puutarhailijaan.
Eilen huomasin, että kasvihuoneessa odottavat vielä istuttamista pari tikankonttia, yksi iiso ja muutama peittolehti. Vaikka kaikki syystyöt piti olla jo tehtynä.
Täällä satoi juuri äsken jotain rae-räntä-vesiseosta sen verran, että maa on valkoinen! Onneksi ensi viikolla pitäisi olla taas lähemmäs 10 astetta lämmintä, pääsevät loputkin kasvit maahan.
Lamoherukat on tosi kiitollisia maanpeitekasveja, minulla on nyt yksi, josta työnantajani käy aina alkutalvella leikkaamassa pistokkaita. Siitäkös se puska innostuu entistä rehevämpään kasvuun! Ensi keväänä ajattelin istuttaa niitä muutaman lisää tänä kesänä tehtyyn liuskaan, josta olisi vaikea leikata nurmikkoa.

Glöginmakuista torstaita sinullekin!

Hyvä Mieli kirjoitti...

Hei. Löysin tänne sattumalta. Täälläpä mukava blogi, mukavia puutarhajuttuja ja nautinnollisia kissoja koiria;)

Tiina kirjoitti...

Saila: Niin olis, mutta toisaalta, talven aikana ehtii muhia päässä kaikenlaista ja ideoita voi pyöritellä ja kypsytellä. Orvokkiamppelista on pudonnut siemeniä, siellä ne pikkutaimet nyt kukkivat :)

J: Sekä että ;)

Suvikummun Marja: Ai taasko lämpenee? Mun puolesta se talvi vois sitten tulla niin sit tulis kevätkin joskus :) Ei vaan, tykkään kyllä talvestakin kovasti.

Hyvä Mieli: Heippa, tervetuloa :) Kiva kun löysit tänne!

Katja Lammi kirjoitti...

Voih,mulle kans glögiä. Unohdin vallan eilisellä ostosreissulla koko juoman :C

Pika-talvi ois ehdottoman hyvä asia;se voisi kestää jouluviikosta tuonne tammikuun alkuun asti selkeänä lumisena pikkupakkas-säänä :)

Tiina kirjoitti...

Kyllä se vois kestää vaikka helmikuulle niin pääsis kunnolla hiihtelemään aurinkoisena pakkaspäivänä. Mut sit heti maaliskuun eka päivänä alkais lumi sulaa. Ja mitään räntää ja mustaa maata ei kiitos lainkaan.