2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Perkauspäivä

 Kesällä töissä jaettiin keväältä jääneitä kukkasipuleita. Laadusta ja kasvuunlähdöstä ei ollut enää mitään takeita, osa oli tosi pehmeitä. Päätin kokeilla muutamia. Kaikki laittamani daaliat lähtivät vielä kasvamaan. Tässä kukkivat pompondaaliat 'Jan van Schaffelaar'.


 Tämä on myöskin rönttinä kotiin raahattu köynnösruusu 'Sympathie'. Istutin sen huvimajan seinustalle. Yhdessä oksassa on henkeä ja se on tehnyt muutaman kukan loppukesää koristamaan. Kaksi muuta rönttiä, 'Flammentanzin ja 'Lawinian', löin samaan kuoppaan talon seinustalle. Jos hyvin käy, voi kamarin ikkunasta joskus vuosien päästä nuuhkia huumaavaa ruusun tuoksua ja kurkistella pihalle ruusunkukkien seasta.

 Ja lisää ruusuja. 'Baronesset' ovat jo kertaalleen kukkineet ja ovat taas aivan täynnä nuppuja. En tiedä ehtivätkö ne aueta ennen yöpakkasten tuloa. Toivon kovasti, että nämä tarkenevat talvella ja ilahduttavat kukinnallaan taas ensi vuonna.

 Purppurakeijunkukat ovat täynnä valkeita röyhymäisiä kukintoja. 

 Puutarhan yleisilme elokuussa. Se on hyvin hmm... vihreä. Mun on ehdottomasti hankittava lisää syyskukkijoita! Nuo kaksi pientä tuijaa sekä isojen tuijien vasemmalla puolella olevat tarhakatajat ovat sellaisia puolikuolleina kotiin tuotuja. Maahan pääsy tekee ihmeitä. Jos näkisitte noista tarhakatajista ennen-jälkeen -kuvayhdistelmän, ette uskoisi varmaankaan silmiänne. Harmi vaan sellaisia kuvia ei ole.


 Jaa niin, onhan mulla sentään joitain syyskukkia! Nepalinhanhikki, suuri rakkauteni. Kukkii, kukkii ja kukkii. Ei pelästy pikkupakkastakaan.
 Pikkutalvion kirjavalehtinen lajike 'Illumination' on intoutunut kukkimaan uudestaan.

 'Pirjan' omput ovat rumaa katseltavaa. 
 'Jättimelbassa' on yksi muumiotautinen.

 Loput ovat onneksi syöntikelpoisia.

 Siniviuhkan väri on syventynyt sinisestä tumman liilaan.

Lyhtykukkien koristeellisia siemenkotia.

Olen tänään perannut hiki hatussa. Apilakasvustoa olen repinyt monta sylillistä ja kantanut kompostoriin, samoin vesiheinää. Tämä kompostori on nyt ollut käytössä jotain kolmisen viikkoa, näin yhtäkkiä laskettuna. Alakerrassa on jo lupaavan näköistä massaa. Aina kun täytän kompostoria, painelen massan kepakon kanssa piukkaan. Ja joka kerta tuntuu, että pinta on lopulta yhtä alhaalla kuin ennen täyttöä. Alakerrassa hajoaminen on siis hyvässä vauhdissa.

Touhukasta loppuviikkoa!

8 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Herkullisen näköisiä daalioita.
Sulla on kiva työn suoma etu roudata kotiin henkiin heräteltäviksi kaikenlaista kivaa :)

Tykkään kovasti tuosta sun "havupenkistäsi" ja kade olen tuosta kompostorista edelleen.

Tiina kirjoitti...

Katja: Eikös :) Juu, se on ihan mukavaa.

Kompostori toimii kuin unelma, hanki ihmeessa, jos vaan suinkin mahdollista. Monta vuotta tästä haaveillut ja nyt onnessani sitä täyttelen ja hoidan :)

AnnaW kirjoitti...

Oih, aivan ihastuttava daalia! Olen ihan hulluna daalioihin mutta omat ovat tänä kesänä olleet aika valjuja. En tiedä johtuuko siitä, että vaihdoin daaliat vähemmän paahteiseen/suojaiseen paikkaan. Tai sitten voi johtua talvetuspaikastakin meidän kellarissa...en tiedä. Kukintakin on alkanut noin kuukausi sitten mutta vain muutama hassu kukka on puhjennut viimevuotisten kukkameriin verrattuna.

intopii kirjoitti...

Vau, mitä saalista olet saanut. Ehkä minunkin pitäisi mönkiä toiseen päähän taloa jossakin vaiheessa toiviomatkalle...

Meillä oli ollut mun lomani aikana iso puutarha vierailulla, ja olivat LAHJOITTANEET kaikki tilaisuuden somisteeksi roudatut kasvit henkilökunnalle. Perskuta, että pitää ihmisen lomailla väärään aikaan :-(

Vaikka tietysti kasvit viihtyvät, kun pääsevät maahan, olen varma, että rönttösesi vihertyvät sen rakkauden johdosta, jota niihin kohdistat. Nih. Siksi meitä puutarhapuuhaajia tarvitaan. Rakastamaan rönttejä.

KAISU kirjoitti...

Upeita daalioita :)

Tiina kirjoitti...

AnnaW: Jaa, en kyll osaa sanoa, mistä voisi johtua... Sun pitää ehkä ensi vuonna laittaa ne takas sinne, missä tykkäsivät olla.

Intopii: Rönttien rakastaminen on kannattavaa puuhaa :) No voi räkä, ehkä saat osasi jonain tulevana kertana? :/

Kaisu: Kiitos, ovat kyllä aika ihania :)

Tiina kirjoitti...

On kyllä tosi palkitsevaa,kun rönttöset muuttuvat noin upeiksi päästyään hyvään kasvupaikkaan.Ihana tuo Illumination-talvio,alkoi heti soida Hurts korvissa,Illuminated:) mullakin on yx nepalinhanhikki.Blogissani on sinulle jotain pientä:)

Tiina kirjoitti...

Niin on :) "We are all illuminated..." Kiitos, tulenkin heti kurkkaamaan :)