2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kalkituksesta

 Ajattelin kirjoittaa kalkituksesta ihan oman postauksen, sillä ihmisiä kuunnellessa huomaa usein, että monet sekoittavat lannoituksen ja kalkituksen tai ajattelevat, että ne ovat toisensa poissulkevia toimenpiteitä. En tiedä, onko tässä blogini lukijoille juurikaan uutta tietoa, mutta oletan, että joukossa on niitäkin, joille kalkitukseen liittyvät asia eivät ole itsestäänselvyyksiä. Joten täältä pesee!

 Miksi kalkitaan?
Kalkitus parantaa maan mururakennetta ja biologista aktiivisuutta, edistää juurten kasvua ja näin ollen myös ravinteiden- ja vedenottokykyä, vähentää haitallisten raskasmetallien saatavuutta sekä ravinnepäästöjä. Kalkitussa maassa pääravinteet (typpi N, fosfori P, kalium K) vapautuvat tasaisesti kasvien käyttöön koko kasvukauden ajan. Happamassa maassa vetyionit syrjäyttävät ravinteita maahiukkasten pinnalta ja ravinteet sitoutuvat vaikealiukoiseen muotoon. Kasvithan ottavat tarvitsemansa ravinteet maanesteestä. Hyvin happamilla mailla esiintyy myös alumiinia, joka on myrkyllistä sekä kasveille että pieneliöille.

 Milloin ja miten kalkitaan?
Kalkita voi ympäri vuoden. Melkeinpä paras ajankohta on keväällä, kun lunta on vielä maassa. Tällöin kalkki imeytyy sulamisvesien mukana maahan. Jos kalkitaan lumien sulettua, voi kalkin levittää maan pinnalle ennen sadetta tai sekoittaa mullan sekaan. Jos tarkoitus on samana keväänä sekä kalkita että lannoittaa, kalkki levitetään ensin ja parin kolmen viikon päästä lannoitetaan. Tällöin kalkki on ehtinyt imeytyä maahan ja pH tasaantua. Puutarhamyymälöissä on myynnissä hienoa, murumaista ja rakeista kalkkia. Hieno kalkki on hienon hienoa jauhetta, joka pölisee ja leviää tuulen mukana. Halvin ja hankalin levittää. Murumainen on kosteaa ja pölisemätöntä kalkkia, jota on mukava levittää. Hintakin on alhainen. Rakeiset kalkit ovat käyttäjäystävällisimpiä ja kalleimpia vaihtoehtoja. Myös puuntuhka on oivaa tavaraa nostamaan pH:ta.

Mistä tiedän pitääkö kalkita, paljonko kalkkia tarvitaan ja mikä on sopiva pH-arvo?
Kalkituksen tarve riippuu maan pH:sta ja maalajista. PH-mittareita voi ostaa puutarhamyymälöistä, apteekista saa pH-liuskoja. Viljavuustutkimuksessa selviää pH:n lisäksi paljon muutakin. Viljavuustutkimus tehdään maanäytteestä. Maksullisia tutkimuksia tekee Viljavuuspalvelu
Ihanne pH-arvo vaihtelee kasveittain. PH:n suhteen hyvin vaativia ovat muun muassa tomaatti, avomaankurkku, herne, sipuli ja purjo, tulppaanit, porkkana, lanttu, raparperi ja päärynä. Näille kasveille suositellaan pH-tavoitteeksi 6-7, jolloin peruskalkituksessa (ei olla ennen kalkittu tai kalkituksesta on kulunut paljon aikaa) käytetään 70-100 kiloa hienoa kalkkia sataa neliötä kohden. Ylläpitokalkitus tehdään kolmen vuoden välein ja silloin käytetään 30 kiloa sataa neliötä kohden.
Vaativia kasveja ovat esimerkiksi marjapensaat ja hedelmäpuut sekä useimmat vihannekset ja koristekasvit. Ne suosivat pH:ta 6-6,5. Niille laitetaan peruskalkituksen yhteydessä 60-75 kiloa sadalle neliölle ja ylläpitokalkituksessa 30 kiloa sadalle neliölle kolmen vuoden välein.
Alppiruusuja ja pensasmustikoita ei kalkita koskaan. Myös havut ja hortensiat viihtyvät happamassa maassa. Ruokaperunaakin kalkitaan maltillisemmin, se viihtyy pH-arvoltaan 5,8-6,1 olevassa kasvualustassa.
Nurmikon peruskalkitukseen käytetään 60-75 kiloa kalkkia sadalle neliölle ja ylläpitokalkitukseen 30 kiloa sadalle neliölle kolmen vuoden välein.

Lähteitä: 

8 kommenttia:

intopii kirjoitti...

Kyllähän tuollainen tietopläjäys on tervetullut, vaikka asia olisi tutumpikin. Eipä pääse tärkeät asiat unohtumaan! Ja sitäpaitsi, yllättävän harva blogi tarjoaa ihan faktatietoa lukijoiden osaamisen syventämiseen, vaikka kirjoittajissa varmasti on sekä ammatti-ihmisiä että muuten asiansa osaavia puutarhahörhöjä.

Kiitos!

Saila kirjoitti...

Hyvä Tiina, aina on hyvä kerrata jos jotakin tietääkin, ei sitä kaikkea muista ellei kertaa. Blogia kirjoittaessa (niin kuin muitakin puutarhajuttuja) sitä paitsi tulee tarkistettua faktoja ja itsekin oppii (tai minä ainakin), tää on niin hieno harrastus ;-)
Ihana tuo huvimajan kukkapenkki tuossa alempana! Näen sen jo rehevänä.

Tytteli kirjoitti...

Kiitos tietoiskusta!

Eikun vaan sitten kalkkia ostamaan ;)

Tiina kirjoitti...

Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa,hyödyllinen tietopläjäys,koska tänne blogimaailmaan on ilmestynyt paljon aloittelevia puutarhaharrastajia ja saa meidän vanhojenkin muistia virkistää:) Meilläkin alkoi illansuussa sataa vettä,joten nyt näyttää jo lupaavalta,kyllä ne hanget korkeat nietokset pikkuhiljaa hupenee:)Tuhkaa viskelin illalla pensaiden alle ja kalkkisäkki nököttää vielä odottamassa.

Jaana kirjoitti...

voi Kiitos!!
meillä on mulle aivan liian suuri piha ja nurmialue olen sen kanssa aina keväisin ihan paniikissa kun en tiedä mitä pitäisi tehdä..
kalkinnut olen joka kevät nurmikon..onko hyvä niin?
en kyllä mitenkää osaa laskea että paljonko sitä pitäisi sinne viskellä..meneekö ihan pieleen kun kävelen ämpärin kanssa ja yritän sitä raetta viskoa joka kohtaan?
joskus olen kyllä miettinyt, että tarttis varmaan joku ammattilainen tulla paikan päälle neuvomaan, ettei ihan tule tumpeloitua..
mulle ei todellakaan nämät puutarha hommat ole helppoja :)
jaana

Maria kirjoitti...

Kalkitus onkin mun sydäntä lähellä, jostain syystä :D
Kannan keväisin asiasta huolta, aiankin kasvimaa pitää muistaa kalkita. Muuten menee vähän näppituntumalla ja tuhkat levittelen pitkin vuotta pihaan, paitsi syötäville kasveille. Kokemuksesta olen vain oppinut, että sen kanssa pitää olla varovainen, liika tuhka ei ole hyväksi. Tänään näyttääkin tulevan lupaava päivä pihapuuhasteluun, täytyy tästä kohta suunnata ulos! Mukavaa sunnuntaita!

Kanelia ja kardemummaa kirjoitti...

Hyvä postaus! Liian pienillä määrillä taidan kalkita. Ensimmäiset kalkit heitin oikeaoppisesti lumen päälle alkuviikosta, mutta pitänee hakea vielä toinen säkki. "Onneksi" maa on vielä litimärkää:)

Tiina kirjoitti...

Intopii: Hmm... olet oikeassa.

Saila: Se on totta. Ja aina tulee jotain uutta, uusia kasveja, kasvinsuojeluaineita tms. Mulla on vielä vähän mietinnässä, mitä tuohon huvimajan ympärille oikein laitan.

Tytteli: Olepa hyvä :) Ja eikun ostoksille! ;)

Tiina: Jep, se on totta. Josko tästä ois jollekulle apua :)

Jaana: Ole hyvä :) Sovitaan ajankohta, niin tuun kattoo sun pihaa, että mitäs sille vois tehdä ;) Kalkita ei tartte ihan joka kevät, riittää kun muutaman vuoden välein muistaa sen tehdä. Ämpärin kanssa on ihan hyvä kuljeskella ja kattoa, että suurin piirtein menis tasaisesti joka kohtaan.

Maria: Okei :D Joo, tuhka on aika emäksistä tavaraa, joten ei parane liikaa laittaa. Mulla huomenna vapis ja auto täynnä tavaraa ;)

Kanelia ja kardemummaa: Kiitos :) Pussien kyljessä on hyvät ohjeet. Mukavia puutarhahommia sinne!