2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

tiistai 3. tammikuuta 2012

Ollapa iso omenatarha...


Syreenien ohella toinen sydäntäni sykäyttävä kukkija on omena. Meidän pihassa on säilynyt vain yksi vanha omenapuu, mummuni istuttama rakas 'Antonovka', jota on jouduttu parin viime vuoden aikana aika rankasti karsimaan kuivuneista oksista. Nyt se seisoo vähän rivonnäköisenä muotopuolena keskellä puutarhaa. Ei olla vielä raaskittu kaataa sitä kokonaan. Joka vuosi se sitkeästi jaksaa kukkia ja kantaa hedelmää. Isän mukaan nykyisen huvimajan kohdilla on ollut kolme tai neljä omenapuuta sekä vanhan trekolin reunalla, niillä paikkein jossa nyt kasvaa kirsikkapuu, olivat isäni ja hänen siskonsa omenapuut valkeakuulas ja kaneliomena. Ne kuitenkin kuolivat ja syyksi epäiltiin paleltumista kovana talvena.Ystäväni entisessä mummulassa meidän naapurissa on paljon omenapuita pihapiirissä. Äkkiseltään muisteltuna niitä saattaisi olla parinkymmenen luokkaa. Se on jo ehkä vähän liioiteltua ainakin omenien määrässä, mutta kukkaloistossa se on jotain uskomattoman kaunista. Jotain sellaista haluaisin meidänkin pihalle, pienen omenatarhan. Kukkivia omenapuita, joiden alle voisi istuttaa sipulikukkia ja katveisen paikan perennoja. Tarhan kasvatus on jo aloitettu, pihalla on kolme uutta omenapuuta. 'Pekka' huvimajan edessä ja 'Pirja' takapuolella ovat viimekesäisiä istutuksia. 'Jättimelba' entisen perunamaan reunalla on jo muutaman vuoden kasvanut paikallaan. Lisäksi on yksi kirsikka- ja kaksi päärynäpuuta. Kunhan kuluu joitain vuosia ja puut vähän varttuvat, on meillä jo yltäkylläinen omenankukkien paljous puutarhassa.
  


Syreenit ja omenapuut ne vain kuuluvat 
rintamamiestalon pihaan!

17 kommenttia:

J kirjoitti...

You're so right, sister! Eikä tota meidän omenapuuta kaadeta ikinä! Vanhoja omenapuita ei saa tappaa :(

Heidi kirjoitti...

Tässä alkaa jo odottamaan kevättä ku kattoo noita kuvia, on ne omenapuun kukat tosi upeita!

Mä en oikein tiedä kuinka monta puuta mulla on hengissä tämän talven jälkeen, ku ne viime talvena kaluttiin melkein kaikki. Syksyllä näyttivät aika surkeilta, mutta en raaskinut kaivaa ylös niitä.

Tulisivatpa hedelmäpuumme jo satoikään, varsinkin odotan että 'Pekka' olisi pullollaan tummia herkullisia omenia!

Pia kirjoitti...

Ihania kuvia! Meillä ei valitettavasti ole vanhoja omenapuita, mutta syreeneja och paljon. Ainoa omenapuu kasvoi maata pitkin ja oli melkein kuollut.

AnnaW kirjoitti...

Voi Tiina, kävisikö virtuaalinen omenatarha? Meillä olis vaikka muille jakaa! Meillä on 25 omenapuuta ja siihen päälle luumu-, kirsikka- ja kriikunapuut. Kukkaloisto oli aivan huima, kun kaikki kukkivat lähes yhtäaikaa mutta sadonkorjuun aikaan tuntui siltä, että olisin tavallisen ammattini lisäksi ollut myös omenan viljelijä! Kaataa ei kuitenkaan raaskita yhtäkään puuta, sillä suurin osa niistä on sellaisia, joita ei enää muualla ole. Ja vain puut itse tietävät miten vanhoja oikeasti ovat.

Kyllä ne teidän nuoret puut pian kasvavat ja saatte pienen kukkivan omenatarhan <3

Tiina kirjoitti...

J: Ei sekään taida ihan ikuinen olla :/ Mutta ei sitä vielä kaadeta.

Heidi: Niin alkaa, olen kahlannut läpi kesän kuvia ja voi miten kaipaan jo kaikkea kukkivaa! Toivottavasti sun puut selviää hengissä, aika sitkeitä ne on kumminkin. Odottelen kanssa malttamattomana, että puut olisivat jo vähän isompia, lähinnä siksi että saisin vähän kokoeroa puutarhan kasvien välillä, vehreyttä, niitä kukkia plus sitten tietenkin satoa!

Tiina kirjoitti...

Pia: Kiitos :) Hienoa, jos teillä on paljon syreenejä, nyt vaan istutat vielä muutaman hedelmäpuun niiden seuraksi ;)

AnnaW: Teidän hedelmätarhaanne olenkin ihaillut kuvistasi ja hiljaa huokaillut mielessäni :) Tuolla puumäärällä on varmasti miettimistä, mitä kaikesta sadosta tekisi ja minne sen säilöisi. Mä varmaan tekisin paaaaljon mehua, koska olen mehujen suurkuluttaja. Sitten ehkä vähän hilloakin...

Saila kirjoitti...

Omenankukat ovat niin ♥
Ja olet niin oikeassa siinä, että ne ja syreenit kuuluvat rintsikan pihaan, ja juhannusruusu! Minulla ei ole kuin yksi satoa tuottava omena, mikä on hyvä, sillä vatsani ei tykkää raaoista omenista ja olen maailman surkein säilöjä. Menevät siis supikoirille ja peuroille ne yhdenkin puun hedelmät.
Mutta hedelmätarha on silti täälläkin suunnitteilla, juuri noiden kirjoittamiesi kukkien ja alle tulevien sipulikukkamerten vuoksi :-)
Mutta aion kyllä hankkia sinne sen kirsikkapuun, mitä suosittelit!

Christina kirjoitti...

Ihania kuvia, voi voi!!

Oikein hyvää uutta vuotta!

Tiina kirjoitti...

Saila: Jos olisi valmiiksi pestynä vino pino mehupulloja ja hillopurkkeja, kaikki olisi paljon helpompaa. Yleensä mulla on liian vähän mehupulloja ja hilloa en oo vielä edes ajatellut tekeväni. Eipä silti ole pahemmin ollukkaan, mistä sitä tekis. Ja meidän kellarissa on joku vika, kun siellä ei säily mikään. Hyvä, kun perunoita voi siellä pitää. Kaikki vetää homeeseen. Liekö syynä huono ilmanvaihto, betonilattia vai mikä...

Ja juu, ehdottomasti hankit sen kirsikan tai vaikka kaksikin! Et tuu pettymään :)

Christina: Kiitos :) Kuin myös sulle!

pioni kirjoitti...

Vanhan omenapuun taikka useammankin ottaisin mieluusti pihaani:) Mutta kun niitä ei uuden kodin pihapiirissä ollut, täytyi alkaa alusta. Nyt niitä on viisi+1 kirsikka+1 luumu. Niiden suureksi kasvamista odotellessa...

VAAHTERAMÄKI kirjoitti...

Samaa mieltä että omenat, syreenit ja juhannusruusut kuuluu vanhoihin pihoihin! Meillä on myös surkea kellari jossa kaikki homehtuu. Omenat olen soseuttanut pakastimeen. Tarvii vähemmän sokeria kuin hilloon ja ei tarvitse kuin vähän kiehauttaa hellalla, luulisin että vitamiinitkin säilyy noin paremmin. Aika nopeeta ja vaivatonta. :)

Menestystä omenapuillesi toivotellen!

Tiina kirjoitti...

Mistä saisi sellaisia tontteja, joilla kasvaisi vanhoja omenapuita? ;) Ei kai muuten kuin purkamalla vanha talo, heh. Ahkeruutesi palkitaan onneksi jonkun ajan päästä, Pioni!

Tiina kirjoitti...

Vaahteramäki: Tuota pakastinjuttua en tullut ajatelleeksikaan, kiitos! :) Jätin tänä syksynä uudet 'Pekan' ja 'Pirjan' suojaamatta ja ripustin oksalle Nassut pois -karkotuspallon. Nyt selvitetään onko siitä mihinkään! Joten menestystä puuraukkani tosiaan tarvitsevat :D

Maria kirjoitti...

Keväisistä, kukkivista hedelmäpuista haaveilen minäkin ja kaipaan pihaani kunnonkokoisia omenapuita väkkäräisine rukoineen. Hyvin ovat kasvaneet Valkea Kuulas ja Punakaneli, mutta oikeanlaista muotoa niissä ei vielä ole. Olen ollut laiska, enkä ole esimerkiksi taivuttanut oksia minään vuonna. Sulla onkin jo hyvä kimara kasvamassa, täytyy yrittää mahduttaa jotain vastaavaa vielä omallekin pläntille.

Tiina kirjoitti...

Jep, mikään ei korvaa vanhaa käkkyräistä omenapuuta. Taivuttaa pitäisi täälläkin, köh...

Hortensia kirjoitti...

Voi luoja miten ihania omenankukkia Tiina...istuta vaan lisää puita tuleville sukupolville.

Tiina kirjoitti...

Kiitos :) Niin aion tehdä!