2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

torstai 19. toukokuuta 2011

Varttamista, osa 1

 Eilen opiskeltiin vähän varttamista ja tänään jaan oppimaani blogissa :) Yläkuvassa tarvittavat välineet: haavanhoitoainetta, oksasakset, maalarinteippiä, TERÄVÄ veitsi ja vartettavat oksat. Vartettavat oksat kerätään huhtikuun alussa lepotilaisina eli silmut eivät ole vielä lähteneet puhkeamaan. Varttamiseen käytetään edellisen vuoden kasvua eli oksasta leikataan vain viime vuonna kasvanut osa. Paras varttamisaika on vapusta kolme neljä viikkoa, siis suurinpiirtein koko toukokuu.

 Vartettavat oksat sain eilen Ari Mattsonilta ja ne ovat lajikkeeltaan 'Porin Päärynää'. Ne vartetaan tähän kuvan 'Tohtorin Päärynään'.

 Vartettava oksanpala leikataan niin, että palaan jää vain kolme silmua. Hätätilassa, jos materiaalia on vähän, kaksikin silmua riittää. Pala leikataan oksasaksilla noin sentti ylimmän silmun yläpuolelta.

 Varteviilto tehdään alimman silmun vastakkaiselle puolelle hieman silmun alapuolelle. Terävä veitsi on hommassa kaiken a ja o, mullakin oli terävyydessä vähän toivomisen varaa. Veitsen terän pitäisi myös olla sileä.

 Vartettava pala valmiina. Ei haittaa, jos leikatessa jää pieni rimpsu tuonne alapäähän, se on vaan hyvä, koska siinä on paljon nilakerrosta, kaikki virtaukset puussa kulkevat nilaosassa. Keskustassa olevalla puuosalla ei ole tässä hommassa mitään merkitystä, se ei kasva kiinni vartteeseen vaan jää auki, samoin kuori.

 Vartetta sovitetaan oksaan, johon se on tarkoitus varttaa. Mitataan vähän, mistä kohtaa ruvetaan veistämään oksaa.

 Mittaus suoritettu, sitten veistellään!

 Valmis!

 Veistetyt pinnat asetetaan tarkasti toisiaan vasten. Kaikkein tärkeintä on, että viiltojen tyvet tulevat tarkasti ja jämptisti toisiaan vasten, eli yli eikä alle. Huomatkaa, että pala vartetaan oksan yläpinnalle. Jos se vartetaan alapuolelle, se voi joskus myöhemmässä vaiheessa vartteen kasvaessa raksahtaa poikki.

 Varte on nyt hyvin kohdillaan.

 Sitten otetaan MAALARINTEIPPIÄ. Ihmiset hoi, jättäkää se kallis jalonnusteippi sinne kaupan hyllyyn, sillä ei tee mitään. Se venyy ja vanuu ja on vielä kallistakin verrattuna maalarinteippiin.

 Ensin teipataan vartteen alaosa ja katsotaan, etteivät tyviosat liikahda paikoiltaan. Kun alaosa on teipattu, voidaan yläosaa vielä liikutella sivusuunnassa oikealle kohdalleen.


 Kun yläosakin on kohdillaan, vedetään toinen pala teippiä vartteen yläosaan. Maalarinteippi kestää tarvittavan ajan ja kun se on tehtävänsä hoitanut, se ajan kanssa murtuu auki eikä jää krinnaamaan puuta.

 Kaikki näkyville jääneet osat viiltoja ja oksan katkaistuja päitä sipaistaan haavanhoitoaineella/puutarhavahalla, jotteivät ne haihduttaisi.

Valmis 'Porin Päärynän' varte 'Tohtorin Päärynässä'.
EDIT: Koska toiset maalarinteipit ovat aivan p*skaa tavaraa eivätkä liimaudu kunnolla, voidaan haavanhoitoainetta sivellä myös teipin päälle, se sitoo sen paremmin paikoilleen. Suosittelen kuitenkin ostamaan laadukasta teippiä niin pääsee vähemmällä :)

Seuraavassa jaksossa tehdään varrennus vähän eri tyylillä eli kuoren sisään ;)

PS. Saunanveranta on valmis, postaus tulossa!

11 kommenttia:

jori kirjoitti...

Vau - aivan mahtavaa, että jaat näitä tietoja ja taitoja meidän kanssamme. Voisiko pihlajaan varttaa hedelmäpuita, vai pitääkö tuon rungonkin olla hedelmäpuuta?

Tiina kirjoitti...

No ilman muuta jaan, kun mullekin niin auliisti tietotaitoa eilen jaettiin! :)Pihlajaan voi varttaa päärynää, aroniaa, ruusuorapihlajaa... Niitä nyt ainakin. Omenapuu ei tahdo onnistua muussa kuin omenapuussa. Hyvä keino on varttaa syötäviä omenoita koristeomenapuun runkoon, näin saadaan matala omppupuu.

Saila kirjoitti...

Minulla onkin yksi ystävän varttama omenapuu, itse en ole hommaan ryhtynyt (ainakaan vielä!). Maalarinteipit tosiaan - ai prkl, miten joku jaksaakin valmistaa ihan surkeita laatuja! Käytän niitä aika paljon kaikenlaiseen, sekä piirustus- että remonttityöhön. Sama muuten pätee pakkausteippeihin, nyt viimeksi ostin tukusta 6 rullan paketin ja niissä on surkea liima josta puolet on jäänyt teipin PÄÄLLIpinnalle. Haloo???!!
Hienot päärynäsuunnitelmat, odotan innolla satoa (sitten vuosien päästä, et kai aio lopettaa tätä blogia nyt ainakaan kymmeneen vuoteen ;-))

Tiina kirjoitti...

Vaikuttaakohan vääränlainen säilytys myöskin jotenkin siihen liimaan... Jos ne on ollu jossain kosteessa varastossa tai jotain niin vois kuvitella, että se aiheuttais jotain sille liimapinnalle. Mut on niissä kyllä eroja. Halpa on halpa ja kallis on kallis eli hyvä. Ei hätää, blogi on varmaan maailman tappiin saakka :P (lauantainakos se maailmanloppu muuten tulee sen amerikkalaispastorin mukaan??)

Nikke kirjoitti...

Hienosti näytti menevän, pitäisiköhän itsekin kokeilla... :)

J kirjoitti...

Kyllä kätevältä näytti! :) Jännää odottaa miltä puu tulee näyttämään.

Tiina kirjoitti...

Nikke: no pitäis! Ehdottomasti!

J: kiitos :) Ei siinä välttämättä muuten erota tuota varteosaa, kuin ehkä kukinnan alkamisajankohdassa voi olla pieniä eroja.

Lovviisa kirjoitti...

Hieno homma, miehen siskon mies harrastaa tuota ja heillä uppeita omppupuita :)

Tiina kirjoitti...

Selvä :) Kyllä ainakin pölyttyy, kun heittää useempaa lajiketta samaan puuhun! :)

poni kirjoitti...

Hei! Miten ne kerätyt vartettavat oksat säilytetään toukokuuhun saakka?

Tiina kirjoitti...

Vartteet säilytetään pimeässä, viileässä ja kosteassa paikassa esim. kellarissa tai lumihangessa rakennuksen pohjoispuolella. Jos kellari puuttuu vartteet voi säilöä vaikka vanerilevyn alla maata vasten.