2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

lauantai 14. toukokuuta 2011

Sateen ropinaa

 Pakkasin koiran, pyykkikassin ja sadevaatteet autoon ennen puoli kymmentä ja ajelin puutarhahommiin rintamamiestalolle. Tihutti vettä. Laitoin pyykit koneeseen ja puin sadetakin päälle. Rupesin perkaamaan pätkää rosarion aidan vierestä, jonka viime syksynä laiskuuksissani jätin kesken. Tihkusade muuttui tasaiseksi ropinaksi ja juoksin viemään kastelukannut syöksytorvien alle. Kannut tulivat hetkessä täyteen ja hain kasvihuoneesta sinkkivatin pihan puolelle.  Käärin viljelylaatikoiden päältä harsot pois, jotta turve kastuisi kunnolla.

 Eteläseinustalla yksi kirkkaanpunainen tulppaani suunnittelee kukintaa.

 Isä osti Halpa-Hallista tällaisen muovi"korin" aikomuksena käyttää tätä jonkinlaisen ison tratin tekoon. Tratti... siis ääh... se on niinkun suppilo! Just se :) Piti tehdä tuhannen litran vesisäiliöön sellainen todella iso suppilo, jotta kaikki autotallin katolta tuleva vesi saataisiin talteen. Lopulta isä jatkoi ränniä ja teki syöksytorven suoraan säiliön päällireiästä sisään. Ennen rännin alla oli kahdensadan litran vesitynnyri ja kun oikein kovasti satoi ja vettä tuli rännistä (ei syöksytorvea lainkaan) kovalla paineella, suurin osa lensi ohi tynnyrin suun. Nyt syöksytorvi ohjaa kaiken veden nätisti säiliöön ja kuivana kautena puutarhuri kiittää :) Koska tämä kori jäi sitten vaille käyttötarkoitusta, omin sen omaan käyttööni ja kuskasin rikkaruohoja tunkiolle (en tykkää käyttää kottikärryjä). Kastelukannun täytyttyä siirsin korin torven alle.
 Päivän iloinen huomio! Se on tuossa kivien oikealla puolella, lähinnä tuo bambukeppi ja sen ympärille kiertynyt kirjavalehtinen villiviini. Se talvehti!!! Se on ihan täynnä silmuja. Annan sen kasvaa pitkin maata.

 Tästä perkasin ne rikkaruohot. Tuo ruma reunanauha on pakollinen, koska muuten nurmikko leviää pikkuhiljaa puutarhaan. Onneksi se peittyy kasvillisuuden sekaan hyvin. Vanha trekoli eli nykyinen puutarha viettää tosta omenapuun takaa aika paljon tonne perunamaalle päin. Kaivoin pienen uoman tuohon reunanauhan viereen ja kannoin kaikki kukkapenkeistä kaivamani kivet sinne. Nyt siinä on tuollainen pieni kivipenger. Pätkä kiviä puuttuu vielä, kai ne löytyy, kun laajennan istutusaluetta huvimajan taakse. Ajattelin istuttaa 'Pirjan' huvimajan takapuolelle ja laittaa 'Flammentanz' -köynnösruusun kiipeilemään pitkin huvimajan seinää. No mutta, nyt taisin vähän lipsua asiassa.

Tässä vielä kuva penkereestä rosariosta päin. Otin kuvia sateenvarjon suojissa. Sisälle päästyäni palkitsin itseni suklaadonitsilla, jonka ostin samalla, kun käytiin äidin kanssa Porissa ja kävin hakemassa Elloksen paketin Valintatalosta. Ärsyttävää, kun Ellos on "parantanut" palveluitaan ja paketit tulevat Valintataloihin ja Siwoihin ja ties mihin mutta ei enää Postiin. Joten nykyään, palveluiden parannuttua, joudun hakemaan kahdenkymmenen kilometrin päästä paketin, jonka olen ennen voinut hakea viidensadan metrin päästä. Ja mitä paketti pitää sisällään, se paljastuu varmastikin ensi viikolla. Jotain kivaa saunanverannalle on tulossa! :)

9 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Siis täällä touhuaa joku tosi ahkera!
Kivoja juttuja ja kuvia sinulla.

Saila kirjoitti...

Voi hitsi, tuolla sä sitten kastuit. Täällä loppui sade iltapäivällä mutta oli niin koleaa ja mulla naama kiinni tekstinkäsittelyhommissa, etten mennyt pihalle. Maa on varmaan mukavasti pehmennyt, kuivalla mun savesta tulee ihan betonia, siinä oli jo halkeamat pinnassa. Kävi ihan kasveja sääliksi. Nyt niillä on varmaan paljon parempi! Laukkojen lehdenkärjet oli jo kellastuneet.

Tiina kirjoitti...

Eija: joskus olen enemmän ahkera, joskus vähän enempi laiska ;) Kiitos :)

Saila: tuolla mä sitten juu. Lämpötila putos yhdeksään ku sade tuli, ei sitä ennenkään mitään lämmintä ollu mutta kumminkin. Tää meidän tontti on tätä tämmöstä mitälie hiekkamoreenia, tää ei halkeile, tää vaan on tosi kuiva sitte ku niikseen tulee. Eilen nypin tummakurjenpolven siementämiä lapsosia puutarhasta ja siirsin huvimajan eteen uuden omppupuun alle. Se alue on siis ihan pelkkää hiekkaa vaan. Vaikka oli satanu jo monta tuntia, oli ihan kuivaa, kun tein pikkupiku kolon pienelle taimelle.

Sirkka kirjoitti...

Noin vain kuvitella kuinka nautit kaikesta aikaansaannoksistasi ja hyvä kun sataa vettä saat sitä talteen. Pian villiviini ksavaa pituuttaan ja peittää aidanteen...täynnä silmuja talvehtinut..iloa kiva seurata!
Oikein hyvää sunnuntaipäivän jatkoa!

Tiina kirjoitti...

Olin tosi innoissani havainnosta, koska se oli vaan tällainen kokeilu. Lapussa ei lupailtu edes ykkösvyöhykettä. Jihuu! :)

Lovviisa kirjoitti...

Täällä meillä sitä sajetta ootellaan hartaasti...niinku illan peliäkin :)

Tiina kirjoitti...

Toivottavasti saatte sadetta, sitä taidetaan kaivata vähän joka puolella maata! Peliä odotellessa!!! :)

Piipertäjä kirjoitti...

Kivalta näyttää! Täytyy sanoa että aikamoista sissiasennetta sinulla =). Itse olen niin mukavuudenhaluinen että sadesäällä katselen puutarhaa mieluummin ikkunanläpi. Sadetta odotellaan kyllä täälläkin. Yöllä oli himpsun verran ripsauttanut, muttei läheskään tarpeeksi.

Tiina kirjoitti...

Harvinaiset vapaapäivät on käytettävä hyödyksi viimeistä pisaraa myöten :D Toivon virkistävää sadetta myös sinne päin!