2011 (1) alppiruusut (13) anturamuotti (1) arvonta (3) astiat (1) asuntomessut (5) atsaleat (1) bloggaritapaaminen (5) DIY (3) ekokampaaja (1) eläimet (106) ensilumi (1) entisöinti (1) esikot (6) eteinen (1) Greengate (8) haaste (8) haaveet ja unelmat (8) hankinnat (1) hevoset (2) hyötykasvit (25) joulu (38) juhlat (19) kasvihuone (15) kasvit (170) kauneus (1) keittiö (14) kesä (109) kesäkukat (3) kevät (112) kompostointi (1) korut (4) koti (16) koulu (1) kuisti (8) kukat (3) kuukauden kuva (8) kuulumisia (157) kuvahaaste (13) kylvöt (17) kärhöt (7) käsityöt (40) lehtijuttu (1) leikkokukat ja sidonta (10) leivonta (3) lifestyle (374) lisääminen (1) luonto (29) makuuhuone (3) matkailu (2) matkustelu (3) merellä (2) meri (1) muoti (1) Nordiska Trädgårdar (13) nukketalo (2) oleskelu (2) olohuone (22) omena (1) ompelu (2) pelargonit (29) perennat (2) pihasauna (1) pionit (22) pistokkaat (1) pohjien teko (1) projektit (3) puutarha (246) puutarhakirjat (10) puutarhamatkakohteet (4) puutarhamessut (19) puutarhuri (1) puuutarha (1) ratsastus (3) remontointi (1) reseptit (1) rosario (4) ruoka (13) ruokailuhuone (7) ruusut (18) sadonkorjuu (2) siemenet (1) sienet (1) sipulikukat (35) sisustus (77) sisustuskutsut (1) syksy (35) syreenit (3) Taimimoisio (1) taloprojekti (8) talvi (17) terassi (2) terveys (1) toivepostaus (1) tunnustus (10) työ (2) täytekakku (1) unelmieni mummonmökki (1) urheilu (4) valokuvaus (1) vanhat rakennukset (1) varttaminen (3) vesiaihe (1) videopostaus (3) viljelylaatikko (3) yrittäjyys (2)

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Lajikepohdintoja

Rakastan omenapuita, niissä on sitä jotain tunnelmaa. Vanhat pihat vanhoine käkkyräisine omenapuineen ovat vertaansa vailla. Koska joudumme kaatamaan vanhan pystyynkuivuneen 'Antonovkan', aion hankkia tänä vuonna ainakin kaksi uutta omenapuuta. Toisen sijoitan huvimajan edustalle, toisen paikka on vielä auki. Sijoituspaikka ei olekaan tässä se ongelma vaan lajike. Valinnan vaikeus...
Viime keväänä 'Antonovka' jaksoi vielä vähän kukkia. Tuntuu ihan kamalalta ajatella, että sitten vaan tylysti vedetään moottorisahalla vanha omenapuu katkipoikki. Tää on vielä mummun istuttamakin. Ei sillä, että mummua muistaisin, olin 2-v., kun mummu kuoli, mutta kuitenkin. Puu on nähnyt kolmen sukupolven elämää.

Mutta niin, niistä lajikkeista. Suhteellisen mehukas ja herkullisen makuinen lajike olisi hakusessa, koska haluan sekä syödä suoraan puusta että tehdä mehua (mehumaijalla). Keikun valintani kanssa jossain näiden välimaastossa:

Juuso, I-III -vyöhykkeillä menestyvä talvilajike, jonka sato kypsyy lokakuussa. Hedelmä on keskikokoinen, sopivasti happoinen, aromaattinen ja hieman päärynää muistuttava. Hyvä vastustuskyky rupea ja muumiotautia vastaan. (Ainoa miinuspuoli, että sato kypsyy vasta lokakuussa, ehkä jokin vähän aikaisempi ois kivampi). (http://www.suomela.fi/omenalajikkeet-ominaisuudet.aspx)

Pekka, I-II (III) on pienikokoinen puu, joka tuottaa makeita todella tummanpunaisia, lähes mustanpuhuvia hedelmiä. (http://www.suomela.fi/omenalajikkeet-ominaisuudet.aspx)

Pirja, I-V -vyöhykkeillä menestyvä hillittykasvuinen puu. Aikaisin kypsyvät (jopa heinäkuun lopussa!) pienehköt ja erittäin miellyttävän makuiset hedelmät. (http://www.suomela.fi/omenalajikkeet-ominaisuudet.aspx)

Grenman, I-V -vyöhykkeiden hyvärakenteinen ja kestävä puu. Pienehköt, kellanruskeat ja makeat hedelmät. (http://www.sarkanperennataimisto.fi/kuvat/Malus_domestica_Grenman.htm)


15 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Voi vanhaa puuta :-( Eikö se mahdu pysymään paikallaan kärhön tai kuusaman tukena tms? Mutta sellaistahan se on, kasvitkaan eivät elä ikuisesti ja omenapuu on aika lyhytikäinen. Jos satoa haluaa, on paras istuttaa uusia.

Reeta kirjoitti...

Voisko vanhan Antonovkan antaa elää elämänsä loppuun paikallaan? Istuttaisi vaan uusia omppupuita tulemaan :) Vanhat omenapuut on ihania ^^ Tsemppiä lajikevalintaan!

Tiina kirjoitti...

Ei sitä oikein uskalla jättää tuohon, en halua että jonain tuulisena päivänä kuiva oksa katkeaa ja putoaa kasvihuoneen päälle ja rikkoo muovit. Vaikka onhan omenapuu aika sitkeää tavaraa. Kyllä se on nyt aikansa elänyt. Parin metrin pätkän jätän 'Jackmaniin' tueksi varmaankin...

Töistä lähti tänään mukaan 'Pekka', toista en kerinnyt vielä valkata.

Soma kirjoitti...

Lajikkeen valitseminen on aina vaikeaa:)mutta henk.koht en ottaisi noista juusoa vaan mieluusti esimerkiksi pekan tai tobiaksen.

Meille kotiutui tänä vuonna kultainen kitaika ja varmaan pitänee ostaa vielä muutama lisää eri lajikkeita

Tiina kirjoitti...

Pekkahan sieltä töistä mukaan lähti, Tobiastakin siinä katselin mutten taida sitä toiseksi ottaa. Harlamovskikin kiinnostaisi. Mistä löysit Kultaista kitaikaa?

Virve kirjoitti...

Minusta Pirja on ihana, mutta se onkin meillä täällä viitosvyöhykkeellä vähän pakon sanelema juttu. Tuo Grenman on ihan uusi tuttavuus, pitääkin käydä tutstumassa paremmin.

Tiina kirjoitti...

Virve: Pirja olis kyllä hyvä herkkulajike, sitäkin mietin ja nostelinkin puita häkistä ja katselin sopivan näköistä yksilöä. Sitten päätin miettiä vielä ja katsoa huomenna paremmalla ajalla uudestaan.

pioni kirjoitti...

Vanhan omenapuun minäkin toivoisin pihalleni, mutta näihin uudempiin on vielä tyytyminen:)
Viime kesänä ostin juuri tuollaisen Pirjan, toivottavasti tuottaa satoa jo parin vuoden sisällä.

Tuija kirjoitti...

Omenapuut on todella ihania, en voisi kuvitellakaan pihapiiriäni ilman niitä. Mulla on tuo Pirja, ja sen omenat saattavat hyvinä kesinä tosiaankin olla jo heinäkuun lopulla syötäviä, melko pieni kokoisia mutta hyviä omenia.
Minä mietin täällä yhden päärynäpuun istuttamista, pitäähän sitäkin kokeilla. Vaikk tässä taannoin taisin vannoa, ettei enää yhtää suojattavaa puuuta meille...

Tiina kirjoitti...

Pirja tuntuu olevan suosittu :) Tuija: päärynöitä ei onneks tartte suojata. Osta vaikka 'Pepi', se taitaa olla kestävin.

Tiina kirjoitti...

Tai riippuu tietty missä asut. Nyt en kykene pikakelaamaan aivoistani vyöhykettäsi ;)

Soma kirjoitti...

Kultaisen kitaikan löysin Kodin terrasta.Ainakin meillä se on valikoimassa. Hintakin oli vielä ihan kohtuullinen.

Viime vuoden paras löytö oli sitruunaomenapuu ja perheomena mikä oli vartettu antonovkaan ja lajkkeina heta,pekka ja åkerö.

Tiina kirjoitti...

Ohhoh, Terrasta! No jopas jopas... Juu, tuohon kyseiseen perheomenapuuhun mäkin olen törmänny viime vuonna meillä töissä.

Soma kirjoitti...

meillä on terrassa aika kiva valikoima puita kun tulevat mattilan taimistolta+saarioinen+tahvoset. Itse en halua pihalleni näitä mtt-hillitykasvuisia perusrunkoja joten mulle tuo antonovkallinen on aika hieno juttu:)

Tiina kirjoitti...

No jopas. Porin Terrassa ei noin kattavaa ole ollut (itse siellä työskennelleenä voin sanoa). Tosin en ole tänä keväänä käynyt, kun ei ole ollut sinne asiaa. Josko maalienostoreissulla sitten katsastaisi. Nyt olen Multasormessa töissä ja meille taimet tulevat Tahvosilta. Tuo Kitaika oli sitten varmaan sieltä Mattilan taimistolta, veikkaan?